MediaTek успя да разчупи монопола на Qualcomm при Android процесорите

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 22 юли 2022 в 12:45 3321 0

MediaTek Dimensity 9000

Снимка MediaTek

MediaTek Dimensity 9000

За първи път от години сред най-бързите процесори за Android устройства имаме модел, който да не е произведен от американската компания Qualcomm. Това е Dimensity 9000 на тайванската MediaTek, който успя да влезе в месечната Топ 10 класация на платформата за тестване на чипсети Antutu. Данните за юни показват, че има два модела смартфони, класирани на второ и осмо място, които се възползват от този чипсет. Останалите позиции са заети традиционно от флагманския процесор на Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1.

От Antutu коментират, че тенденцията за засилваща се конкуренция между двете компании във високия клас процесори се забелязва от началото на годината. Тогава се появиха устройства захранвани от двата модела чипсети. Snapdragon 8 Gen 1 и Dimensity 9000 разчитат на последната 4nm архитектура на ARM. Първият модел, обаче се оказва с проблеми със загряването при по-силни натоварвания, което според Antutu е дало „инцидентен шанс“ на MediaTek да се позиционира по-добре.

Конкуренцията между двете компании ще продължи до края на годината. Qualcomm обяви и вече се подготвят за продажба първите устройства с оптимизирания 4nm чипсет Snapdragon 8+ Gen 1. Същото важи и за обновената версия на Dimensity 9000+ на MediaTek.

Класацията за юни

Най-бързият Android смартфон в платформата на Antutu е Red Magic 7 със среден резултат от 1.046 млн. точки. Той е задвижван със Snapdragon 8 Gen 1, но е и моделът тестван с най-голяма RAM памет – 16GB, докато всички останали модели в класацията до 12GB. Втори е X80 на Vivo, който използва Dimensity 9000. Трети е Edge 30 Pro на Motorola, които също използват чипсета на Qualcomm. Моделите на популярния бранд се отличават със сравнително изчистена версия на Android, което също помага при тестовите резултати.

Всички останали смартфони в Топ 10 са със Snapdragon 8 Gen 1, без осмата позиция, която е заета от Redmi K50 Pro на Xiaomi, базиран на Dimensity 9000. Xiaomi имат още три представителя в челната десетка (като включим и подбранда Poco), но те ползват чипсети на Qualcomm. Samsung разполага само с един модел и то на десета позиция – Galaxy 22 Ultra 5G. Отново говорим за версията със Snapdragon 8 Gen 1, а тези със собствения модел чипове Exynos не влизат в Топ 10.

Предишната тенденция

В края на 2021 г. ситуацията е коренно различна с класацията на Antutu. Първите десет места са изцяло заети от флагманския модел на Qualcomm. Дори „плюс“ версията на Snapdragon 888 не се представя толкова убедително, колкото базовата. Тенденцията беше сходна, с леки изключения и при предишни години. Флагманските модели на Qualcomm доминират, с някое и друго включване на Kirin процесорите на Huawei или на Exynos на Samsung. Като изключим Mate 40 Pro от края на 2020 г., който заема първата позиция, в останалите случаи, чипсетите Snapdragon заемат първите пет места. Уникалното на модела на Huawei оттогава е, че е не разполага с лицензираната версия на Android и разчита изцяло на оптимизация от страна на китайската компания.

С което реално надпреварата през годините в Топ 5 на Antutu е била между един модел процесори и кой производител може да го оптимизира за операционната система на смартфоните. От 2022 г. вече имаме истинска конкуренция между Qualcomm и MediaTek.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !