Кои технологични милиардери загубиха общо 480 млрд. долара през 2022 г.

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 02 ноември 2022 в 11:03 938 0

Tech billionaires

Снимка OFFNews/Wikimedia Commons

Технологичните милиардери и изгубените им богатства през 2022 г.

Последната година беше тежка за технологичните компании, които отчетоха големи загуби на фондовите борси. Най-драматична беше ситуацията с Meta (Facebook и Instagram), като интернет гигантът заличи 700 млрд. долара за една година от своята пазарна оценка. Тези събития не оказаха влияние само на компаниите, милиардерите свързани с тях също трябваше да отписват значителна част от своите благосъстояния. Поне тези, които са им на хартия под формата на акции в съответните технологични гиганти.

Негативната тенденция не подмина големите имена, като Марк Зукърбърг, Джеф Безос, Илон Мъск, Бил Гейтс и Лари Елисън. Сумарно, технологичните милиардери са отписали близо половин трилион долара през последната година. Изчисленията са за около 480 млрд. долара. Кои са най-големите губещи и кой е (не)изненадващия печеливш ще разберем в следващите редове.

Марк Зукърбърг – Meta

Логично, съоснователят и все още главен изпълнителен директор на Meta, Марк Зукърбърг води уверено тази класация. Технологичният предприемач е загубил над 89 млрд. долара, покрай отписването на 700-те млрд. долара на компанията за последната година. Това го поставя с едва 36 млрд. долара благосъстояние и е на 29 място, показва индексът на милиардерите на Bloomberg. В началото на 2022 г. той беше сред десетте най-богати хора в същата класация.

Илон Мъск – Tesla, SpaceX и вече Twitter

Илон Мъск запазва лидерската си позиция като най-богатия човек на планетата. Дори и след придобиването на социалната мрежа Twitter. Мъск разполага с 203 млрд. долара благосъстояние. То спада с 67 млрд. долара спрямо ноември миналата година. Ефектът от сделката с Twitter ще се разбере след няколко месеца, когато се вземат предвид начина ѝ на финансиране и активите на милиардера.

Джеф Безос – Amazon

Бившият номер 1 в класацията за най-богат човек на планетата Джеф Безос също е сред най-тежко пострадалите през последната година. Неговото богатство намалява с почти 67 млрд. долара и вече заема четвърта позиция.

Сергей Брин и Лари Пейдж – Google

Двамата основатели на Google вече не се занимават толкова силно с оперативната работа в интернет гиганта, но донякъде част от тяхното богатство е свързано с него. Лари Пейдж и Сергей Брин са загубили по около 40 млрд. долара за последните 12 месеца или общо малко под 80 млрд. долара. Те съответно падат до седмо и десето място съответно в класацията за най-богатите хора на планетата на Bloomberg.

Бил Гейтс – Microsoft

Бил Гейтс също вече не е толкова свързан с Microsoft, както и отстъпи лидерската позиция сред милиардерите на Земята. Все пак той отчита по-умерен спад от „едва“ 27.5 млрд. долара през последната година. Той остава и в челната петица с общо благосъстояние от 111 млрд. долара.

Джан Имин - TikTok

За сметка на всички изброени по-горе, има някои изключения, които увеличават своето примерно богатство. Сред тях е Джан Имин – основателят на социалната мрежа TikTok. Той добавя 10 млрд. долара през последната година и вече е на 22 място сред най-богатите хора на планетата.

Карлос Слим – America Movil

Телеком магнатът Карлос Слим също е сред „печелившите“ през последната година. Въпреки, да не е строго технологичен, той има силни позиции в България и Европа, като е мажоритарен собственик на Telekom Austria Group, като „А1 България“ е част от тази група. Карлос Слим добавя 1 млрд. долара и с малко под 75 млрд. долара заема 12 позиция.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !