Китай може да национализира Alibaba

Offnews Последна промяна на 16 януари 2021 в 11:49 6730 1

Alibaba

След изчезването на китайския милиардер и технологичен визионер Джак Ма, сега в редица издания се появиха спекулации, че Китай планира да национализира неговата империя, изградена около групата Alibaba. За сега информацията не е потвърдена официално от институции в страната.

Това, което е известно е, че комунистическата държава е започнала редица регулаторни разследвания и други действия срещу технологичната група, както и че самият Джак Ма не се е появявал в публичното пространство от месеци. Той пропусна дори участието си в журито на голямо стартъп състезание в Африка, създадено от него. Събития, които поставиха под въпрос сигурността на предприемача.

Листваната на Уолстрийт Alibaba е една от най-големите дигитални корпорации в света и една от трите най успешни китайски компании в този сегмент, заедно с Tencent и Baidu. Групата има интереси в редица перспективни сегменти - от онлайн търговията и електронните разплащания, до изкуствения интелект и автономните коли.

През последните месеци обаче корпорацията се оказа в конфронтация с вездесъщата комунистическа партия в Китай, след критична реч на самия Джак Ма към някои регулаторни институции, които според него са остарели и трябва да бъдат създадени нови.

Последва институционална атака срещу Alibaba на няколко фронта, включително блокиране на първичното публично предлагане на дъщерното й финтех дружество Ant Group и антимонополно разследване срещу практиките за изискване на ексклузивни отношения от партньори на групата. Подобни разследвания има и срещу други големи технологични играчи от "Поднебесната империя" - Tencent и Meituan. Без да броим сходните действия на други правителства по света срещу гиганти като Google и Facebook през последните месеци.

Източници на сайта International Business Times посочват, че решението за удар срещу един от най-успешните китайски бизнеси идва от най-високите нива в Китайската комунистическа партия, както и че това показва вероятни намерения за национализация на цялата група. Според тях, правителството на тоталитарната страна ще използва Alibaba като пример за останалите китайски технологични бегемоти, показвайки какво става, ако някой от тях започне да критикува властта.

Китай е един от най-големите технологични пазари, в който са създадени и едни от най-големите компании в сектора. Освен споменатите онлайн гиганти Alibaba, Tencent и Baidu, от тук се контролират още социалната мрежа Tik Tok, водещи производители на мобилни устройства и оборудване като Huawei, ZTE и Xiaomi, редица по-малки марки за смартфони като OnePlus, Oppo и VIVO, един от лидерите в пазара на компютри Lenovo, водещият производител на дронове DJI, компании за автономни коли, видеоигри, частни космически полети и какво ли още не.

Въпреки наличието на тоталитарен режим в страната, комунистическата партия е дала свобода на тези компании, стимулирайки предприемачеството и дори подкрепяйки много от тях при навлизането им на чужди пазари. Резултатът е появата на огромен брой милиардери в азиатската страна - показател, по който тя вече е втора след САЩ.

Икономическата свобода обаче никога не е означавала и политическа такава. И примерът с Alibaba изглежда има за цел да покаже на "самозабравилите се" местни предприемачи, че може и да водят живот на милиардери, но никога не са разполагали с лукса да критикуват държавата. Как това ще се отрази на бизнес климата в "Поднебесната империя" предстои да разберем през следващите месеци.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.01 2021 в 15:36

[…"> на нова политика за конфиденциалност във WhatsApp, в Китай започна да се проявява ясно изразен ръст на броя […">