IT-специалистите масово напускат Сан Франциско

Offnews Последна промяна на 19 февруари 2021 в 18:13 7499 1

San Francisco

Властите на Сан Франциско предупреждават, че масовата миграция на IT- специалистите от града може да има изключително сериозни икономически последствия. Според тях, бързото развитие на отдалечената работа по време на пандемията е довела до масов отлив на разработчици и програмисти. В излезлия наскоро отчет се подчертава, че цените на квартирите през изтеклата една година са намалели с 25%, особено в кварталите, където преди това са живеели IT-специалисти.

"Града напускат предимно най-добре заплатените разработчици, а не нископлатените служители" - се казва в отчета. "Внезапната емиграция се оказа още едно твърде неприятно следствие от прехода към отдалечена работа по време на пандемията".

Според статистиките на компанията United Van Lines, Калифорния и Ню Йорк са двата щата с най-масова миграция на специалисти от областта на информационните технологии. Най изоставеният в САЩ град е Сан Хосе, който е дом на компании като Adobe, Cisco и PayPal.

Поради тази причина Сан Франциско получи 43% по-малко доходи през изтеклата 2020-та година в сравнение с предходната година. Икономистите са на мнение, че основната причина за това е именно бягството на хилядите най-добре заплатени специалисти. Никой не знае какъв е точният брой на напусналите разработчици и програмисти, а IT специалистите на практика винаги криптират своята интернет връзка и съставянето на точна статистка не е лесно. Но е известно, че от тази възможност са се възползвали десетки хиляди висококвалифицирани специалисти.

Предпоставките

От над 20 години Сан Франциско е Меката за IT-предприемачите. Именно там е най-лесно да се основе, развие и след това да се продаде дадена компания. Градът дава възможност за бързо забогатяване, понеже инвеститорите от ранга на SoftBank, Facebook, DST, Sequoia осигуряват сериозни финанси за стартиращите компании. В Сан Франциско има десетки бизнес инкубатори и акселератори.

От този огромен паричен поток се възползват и различните екипи от разработчици, като част от този капитал достига и до техните заплати. Ако на някой му омръзне да работи за голяма корпорация винаги може да рискува с някой стартъп, който веднага би го наел при по-високо заплащане.

Но Силициевата долина има и обратна страна. Цената на наемите е астрономична. Наемът на обикновен едностаен апартамент е средно 3600 щ. долара месечно. За сравнение, цената на наема на същото жилище в големите и много чисти градове като Чикаго, Атланта и Филаделфия е максимум $1650. Стига се дотам, че редица служители на Google спят в автомобилите си, оставени на паркингите близо до техните офиси, като по този начин се правят големи икономии. В края на миналата година се появи информация, че някои от програмистите на Apple спят в гараж. Разработчиците на друга голяма компания, които са общо 12 души, наемат апартамент с две спални и по този начин плащат по $1100 месечно на човек за легла, които са поставени на два етажа.

Ако живеете в Сан Франциско е необходимо да пътувате над един час на юг, за да стигнете навреме до работното си място в Apple, Google или Facebook. Ако офисът на вашата компания се намира в града - също не е много по-добре. Има вероятност това да е квартал с висока улична престъпност, открита употреба на наркотици, където кафето кой знае защо струва 15 щ. долара. До средата на миналата година такъв офис имаше Twitter, който сега вече е затворен и не работи.

Но много хора искаха да живеят в епицентъра на бума, който променя целия свят и си мислят, че си струва да търпят всичко това.

До пандемията.

Всички компании - от Google до Oracle започнаха да предлагат remote work. Това даде на хората възможност да продължат да работят върху глобалните проблеми на своите компании, но в същото време да живеят там където им е най-удобно. IT-експертите и техните шефове бързо разбраха, че по този начин ефективността на работата не намалява. Ето как стана възможно да се живее в къща със стаи за всички деца. И дори с малко дворче за кученцето. Всичко това струва много по-евтино, отколкото наемът на апартамент в големия град, а и улиците са много по-чисти и престъпността е ниска.

Именно тук свършва сладката история на Силициевата долина за огромен брой разработчици и техните компании. Започна буквално масово бягство към по-достъпни щати, като например Джорджия. Изключително популярни станаха и щатите без подоходен данък, каквито са например Тексас и Флорида.

През изтеклата година цената на наема на жилище в Сан Франциско падна с 27%. Площта на свободните офисни пространства достигна 16,7%, което е нещо невиждано през последните 10 години. Аналитичната компания Zillow, съобщи, че към днешен ден в града се продава с една трета повече недвижима собственост в сравнение с предишната година. А в сайта moveBuddha, специализиран в търсене и предлагане на жилищно пространство, 90% от заявките за Сан Франциско са от хора, които напускат града.

Twitter, Yelp, Airbnb и Dropbox се опитват да дадат под наем част от своите офиси в Сан Франциско. Компанията Pinterest, която притежаваше една от най-знаковите сгради в града, заплати 90 милиона щ. долара, за да прекрати предварително договора за наем. Twitter и Facebook обявиха плановете си да дадат на своите специалисти възможност завинаги да работят от домовете си. В подобни условия IT-специалистите вече нямат причини да планират своя живот в Калифорния и в Долината.

Неочакваният избор

"Ние продаваме нашата къща и напускаме Сан Франциско. Къде ще ни посъветвате да отидем?" - пита съоснователят на Twitch Джъстин Кан в своя Twitter акаунт.

Джо Лондсдейл, съосновател на Palantir, която наскоро се е преместила от Силициевата долина в Денвър му отговаря:

"Хайде да отидем заедно в Остин. Там израства много добра технологична екосистема, а Тексас е едно чудесно място, където няма подоходни данъци".

Според статистиките на уеб-сайта moveBuddha, столицата на Тексас - Остин, е най-популярният избор сред хората напускащи Сан-Франциско. Следват Сиатъл, Ню Йорк и Чикаго.

Очаква се петият най-популярен град за мигриращите IT-специалисти да стане Маями. Той се рекламира като идеалното място за всички, които са се уморили от Сан Франциско, но както преди искат да виждат океана и плажовете. Градът разполага с големи парични средства, а месечният наем на апартамент с площ от около 65 м2 струва 1695 щ. долара, което е над два пъти по-евтино в сравнение със Сан Франциско.

Но все пак Остин далеч изпреварва всички. В този град има отлични университети, където се обучават много добри IT-специалисти и мощна технологична екосистема. Има музикални фестивали, театри и комици. Остин е наистина привлекателно място за всякакви специалисти.

Местната IT-индустрия стремително се разширява. През 2022 година Apple възнамерява да изгради кампус за 1 милиард щ. долара. Alphabet, Amazon и Facebook или вече имат филиали в Остин, или планират в най-скоро време да открият нов филиал в града. Генералният директор на Tesla Илън Мъск също възнамерява да се премести да живее в столицата на Тексас. Именно там работи неговата космическа компания SpaceX и започва изграждането на втората американска гигафабрика, която трябва да започне да работи в края на тази година. Точно в тази гигантска фабрика ще бъдат глобявани електрическите пикапи Tesla Cybertruck.

Основателят на стартъпа RemoteTeam Сахин Бойдас коментира ситуацията по следния начин:

"Когато се озовете тук, започвате да се чувствате много глупаво. Мога да разбера, че единият процент от най-богатите хора могат да бъдат щастливи в Сан Франциско и за тях има смисъл да остават в този град. Но защо останалите трябва да страдат? Ако вашата заплата не расте минимум 30% годишно, няма смисъл да оставате, не си рушете здравето и не си харчете парите - заминавайте".

Ето защо миналата година Сахин заедно със семейството си се премества в Остин. Те оставят апартамент с три спални в Купертино и сега със същите пари са си взели под наем къща с 5 спални и голям преден двор. Семейството за първи път има излишък от свободно място. И не само цената на наема е много по-ниска - по-малка е сметката за вода, електричество и смет. Много по-евтина е семейната вечеря в ресторанта. По улиците има по-малко наркомани, престъпността е много по-ниска.

Засега Силициевата долина е центърът на сделките с рисков капитал. Но ситуацията започна да се променя и е възможно само след няколко години словосъчетанието "стартъп от Долината" да стане нещо архаично, което е откъснато от реалните иновации и най-новите технологии.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.02 2021 в 13:06

[…"> на учените от Калифорнийския университет във Сан Франциско показват, че новият щам на SARS-CoV-2 и по-конкретно, […">