БАИТ отличи с награда за специален принос AI институтът INSAIT

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 24 февруари 2023 в 13:19 774 0

INSAIT Martin Vechev and Rumen Radev

Снимка БАИТ

БАИТ отличи с награда за специален принос AI институтът INSAIT

Технологичното събитие на 2022 г. в България определено е основаването и старта на първия институт за изкуствен интелект не само у нас, но и на Балканите – INSAIT. Институцията беше отлична и на годишните награди на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) като взе отличието в категорията „Специален принос“. То беше връчено от президента Румен Радев на церемония, която се състоя на 23 февруари вечерта.

„Смятам, че това е абсолютно стратегически проект за България, който ще промени имиджа на страната“ коментира професор Мартин Вечев, основател и „главен двигател“ зад създаването на INSAIT. „Също така той е важен и за нашите деца, тъй като те ще имат място за реализация тук, допълни той.

Вечев разкритикува и отношението на институциите и обществото към учителите, като според него те не получават достатъчно – както като възнаграждения, така и като призвания.

„Мисля, че в програмния код на българите е заложен стремежът към новото, творчеството и иновациите“, от своя страна обяви президентът Румен Радев. Той допълни, че трябва да се изгради прозрачна среда за реализация на законите, която идва с по-бързото и мащабно налагане на електронното управление и контрол.

На церемонията бяха обявени и победителите в годишните награди на БАИТ за 2022 г. За поредна година се поставя фокус на образователните и младежки инициативи и проекти, както и на продукти създадени в рамките на страната.

  • Младежката награда получи студентът трети курс в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ Томислав Троев. Той изгради софтуерна платформа за автоматично тестване на програмни системи. Любопитното е, че тя вече се ползва от различни компании в страната.
  • Образователната награда беше дадена на Висшето училище по телекомуникации и пощи. То създава интердисциплинарни бакалавърски програми, в които освен техническите умения се преподават и специализирани такива в определени области, като медицина и въздушен транспорт.
  • Отличието за стартъп компания отиде при Foodobox. Това е мобилно приложение, което свързва потребители и заведения и показва къде има нереализирана и излишна храна. Продуктите се предлагат с поне 40% отстъпка от първоначалната цена, за да може да се реализират, вместо да се изхвърлят и така да се „спасят“.
  • Наградата за публична администрация беше връчена на Министерството на електронното управление (МЕУ), което разширява връзката между отделните дигитални регистри в държавата през системата RegiX. Изпълнител на проекта е „Технологика“. Самото МЕУ участва с още няколко проекта в тази категория.
  • Отличието за „Успешен български IT продукт или услуга“ беше връчено на MYX и техните „Дигитални двойници“. Това е специализирано решение, което позволява да се извлича разнообразна информация за различни физически обекти и тя да се вкарва бързо и лесно в съответната база с данни.
  • Наградата за „Успешен IT проект в полза на българската икономика“ отиде при компанията „Про Плантс“, която с помощта на „Предистик“ изграждат системата за умно земеделие ГРАС.
  • С „Журналистически принос“ беше отличен блогът „Дигитални истории“ на Георги Караманев, който разказва различни елементи от IT индустрията по достъпен начин.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !