Атомна или възобновяема енергия? А може би и двете

Offnews Последна промяна на 10 февруари 2022 в 18:12 411 0

windnuclear_0

По отношение на тези два източника на енергия се водят големи спорове. В началото на този век екоактивистите започнаха борба с атомната енергетика в Европейския съюз, тъй като тя носи сериозна потенциална опасност за екологията и за хората. В резултат от това много държави започнаха да се отказват от нея в полза на възобновяемите източници на енергия. По-късно стана ясно, че възобновяемата енергия си има свои минуси, при това достатъчно сериозни. Нейната себестойност, а и цена се оказаха много по-високи от енергията, получавана чрез традиционни методи. Освен това, количествата енергия, генерирани от възобновяемите източници, са съвсем недостатъчни, за да задоволят потребностите на европейските страни от електрическа енергия.

В резултат от това станахме свидетели на енергийна криза. Ситуацията се задълбочи толкова много, че десет страни от Европейския съюз призоваха Еврокомисията да признае атомната енергия за екологично чиста и тя да бъде считана за зелена енергия. Това вече е одобрено, но споровете продължават. Нека се задълбочим малко повече кой все пак източник на енергия е по-добър и защо.

Преимуществата на атомната енергетика

Атомната енергетика не изисква изгарянето на въглеводороди и изхвърля по-малко въглероден диоксид в атмосферата. Това означава, че тя по-малко влияе и на процесите, които водят до глобалното затопляне на климата. Именно този аргумент изтъкват страните, които искат ядрената енергия да бъде призната за зелена енергия. Така например, атомните електроцентрали в Европа предотвратяват отделянето на приблизително 700 милиона тона въглероден диоксид годишно.

Това далеч не са нейните всички преимущества. Един от големите плюсове е високата енергийна ефективност на атомните електроцентрали. За сравнение, един килограм уран обогатен до 4% генерира толкова енергия, колкото се получава от изгарянето на 100 тона качествени въглища или 60 тона нефт.

Освен това, веществото уран-235, което се използва в атомната енергетика, не изгаря напълно. В бъдеще се очаква да се осъществи затворен горивен цикъл - производство на енергия на практика без отпадъчни продукти. Това означава, че към днешен ден атомната енергетика е един относително чист и мощен източник на енергия.

С какво е опасна атомната енергетика

На всички е известна главната опасност при атомните електроцентрали. Има вероятност за възникването на техногенни катастрофи и като следствие от това сериозно радиоактивно заразяване. Ярък пример за това е Чернобил, който и до днес е опасен за света. Причината за подобна катастрофа може да бъде човешка грешка, стихийно бедствие, терористичен акт и т.н.

Освен това, сериозен недостатък на тази технология са радиоактивните отпадъци. Тяхната преработка и съхранение са сложни и скъпи процедури. За самите АЕЦ след приключването на техния технологичен живот също има специална процедура за спиране от експлоатация. При нарушаване на съответните технологии, тези процеси също могат да доведат до радиоактивно замърсяване на околната среда.

Друг минус е изхвърлянето на топлина в атмосферата и във водохранилищата, от които се взема водата, използвана като охлаждаща течност. Тя променя своите свойства, което оказва негативно влияние на обитателите на водоемите. Освен това, добивът на уран също е свързан с причиняване на вреди на флората и фауната.

Възобновяемата енергетика

Делът на енергията, който се получава с помощта на възобновяеми източници, с всяка изминала година расте. Така например, към края на 2021-ва година в Евросъюза този дял достигна 38%. При това цената на зелената енергия непрекъснато пада. През последните 10 години тя намаля с над 80%. Но нейното главно преимущество е възобновяемостта - тоест, при нея не се изисква добив на каквито и да било изкопаеми горива и тя никога не може да свърши, за разлика от природния газ, от който в Европа остана съвсем малко.

Този тип източници на енергия имат огромен потенциал. Само енергията, получена от слънчевата светлина може с излишък да осигури електричество за цялата планета. Освен това, освен слънчева енергия може да се използва и енергията на вятъра. Според пресмятанията на експертите в тази област, към 2040 година вятърната енергетика може да генерира над една трета от цялата световна енергия. При това, този източник на енергия ще бъде достъпен и за следващите поколения.

При този начин на получаване на енергия няма изхвърляне на въглероден диоксид или каквито и да било други емисии, които замърсяват околната среда. Казано по друг начин, тези плюсове са напълно достатъчни, за да се говори, че възобновяемата енергетика ще бъде източникът на електрическа енергия на бъдещето.

Защо светът не е готов да се откаже от атомната енергетика

Най-големият недостатък на възобновяемата енергия и необходимостта от скъпа инфраструктура. Така например, вятърните електроцентрали изискват мощни и скъпи електрически мрежи. Това е свързано с непостоянното количество на генерираната енергия. Електрическите мрежи за вятърните електроцентрали трябва да издържат максималното възможно натоварване, а не средното, както е при обикновените електроцентрали. Ако това не бъде осъществено, още първият ураган ще доведе до изгаряне на цялата електрическа мрежа.

Друг проблем е нестабилността на генерираната енергия. Ако няма вятър или слънчева светлина, няма и енергия. И още, няма как да считаме възобновяемата енергетика за абсолютно екологична. За нейните нужди се налага производството на огромно количество слънчеви панели и вятърни турбини. Производството на тези компоненти и на строителните материали за монтажа води до изхвърляне на въглероден диоксид в атмосферата. В същото време, наличните към днешен ден мощности и инфраструктури са съвсем недостатъчни, за да удовлетворят потребностите от енергия на страните, които са се отказали от атомната енергетика.

Вторият неприятен въпрос е утилизацията на слънчевите панели. Към днешен ден за тази цел се използват специални пещи или механични преси. След време ще се наложи преработката и на вятърните електроцентрали. Тези процеси също водят до изхвърляне на въглероден диоксид в атмосферата.

За щастие, тези проблеми могат да бъдат сравнително лесно решени. Само че за постигането на тази цел ще са необходими десетилетия. Ето защо светът все още не е готов за пълен отказ от атомната енергетика, въпреки нейните многобройни минуси.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !