Великобритания блокира сделката между Microsoft и Activision-Blizzard

Павлин Луканов Последна промяна на 27 април 2023 в 11:19 683 0

Microsoft Activision-Blizzard Deal

Снимка Microsoft

Великобритания блокира сделката между Microsoft и Activision-Blizzard

Сделката по придобиването на Activision-Blizzard от Microsoft, която е на стойност 68.7 млрд. долара (121.5 млрд. лв.), беше блокирана от антимонополния орган на Великобритания (CMA). До решението се стига след анализ продължил три месеца, в който са разгледани документи и над 2100 мейла.

От CMA посочват, че сделката може да промени бъдещето на бързо развиващия се пазар за облачен гейминг, като е възможно да ограничи иновациите и избора на геймърите за години напред. От Microsoft разбира се обявиха, че ще обжалват решението, но все пак това решение представлява значителен удар по амбициите на компанията.

Посочва се, че финалното решение е взето след като предложеното от Microsoft решение не е адресирало ефективно опасенията свързани със сектора за облачен гейминг. Очаква се, че този пазар ще достигне 11 млрд. лири (24.27 млрд. лв.) в световен мащаб към 2026 г., а Microsoft вече има силна позиция със собствените си услуги, като би спечелила много от добавянето на игрите от Activision ексклузивно в платформата си.

Оценките сочат, че Microsoft държи до 70% от облачните гейминг услуги като това се отдава на доминацията при компютрите с Windows, но и силната позиция на конзолите Xbox. Сделката с Activision би могла да засили предимството ѝ на пазара с влияние върху значимо съдържание като Call of Duty, Overwatch и World of Warcraft.

Без придобиването Activision може да започне да предлага игрите си през конкурентни облачни платформи. Microsoft са предложили решение на някои от тези опасения свързани с това кои игри ще се предлагат от компанията, за кои платформи и с какви условия в десетгодишен период.

Те обаче не са базирани на пазарен принцип и в крайна сметка могат да функционират като регулаторни мерки. Не са засегнати и някои особености на облачния гейминг, включително бързите темпове на развитие. В това число са различните бизнес модели с абонаменти, липсата на достатъчно отвореност за доставчици, които искат да предложат версии на игрите си за компютърни системи отвъд Windows и стандартизиране на условията за използване на услугите.

Президентът на Microsoft, Брад Смит, заяви, че компанията остава изцяло отдадена на придобиването и ще обжалва решението. Той посочва, че решението на CMA отхвърля прагматичния подход по отношение на технологични иновации и инвестиции в страната. Activision също пуснаха изявление, което обаче е с доста по-остър тон. В него компанията споделя, че заключението на CMA противоречи на амбициите на Обединеното Кралство да се превърне в атрактивна страна за изграждане на технологични бизнеси. Activision ще работи агресивно с Microsoft, за да обърне това решение чрез обжалване.

Междувременно ЕС трябва да вземе също решение за сделката, като това ще стане до 22 май, като е доста вероятно то да е положително. В САЩ пък има регулаторни спорове с FTC, която дори заведе съдебен иск за блокиране на придобиването.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !