Sony подписа споразумение с Microsoft за Call of Duty

Стоян Ненов Последна промяна на 17 юли 2023 в 14:45 316 0

Call of Duty

Снимка Activision

Sony подписа споразумение с Microsoft за Call of Duty

Sony е подписала споразумение с Microsoft, която да гарантира наличието на поредицата игри Call of Duty за PlayStation. Сделката е за 10 години и влиза в сила след като приключи сливането на Microsoft с Activision-Blizzard, съобщава The Verge.

Sony беше последното голямо име, което нямаше подобна сделка. Изпълнителният директор на Microsoft Gaming Фил Спенсър казва, че споразумението е обвързващо. Това означава, че софтуерният гигант е длъжен да осигурява всички игри от поредицата Call Of Duty за PlayStation, а Sony ще ги разпространява. Така притежателите на конзоли PlayStation ще могат да са сигурни, че в следващите 10 години гарантирано ще могат да играят тази поредица.

„От първия ден на придобиването сме посветени да адресираме притесненията на регулаторите, разработчиците на платформи и игри и на потребителите. Дори и след като приключим сделката, ние ще продължим да работим, за да гарантираме, че Call of Duty ще е налична на повече платформи и за повече потребители откогато и да е било“, коментира президентът на Microsoft Брад Смит.

Основната критика на конкурентите на Microsoft срещу придобиването на Activision Blizzard е, че компанията може да реши да направи популярните поредици ексклузивни за своята платформа Xbox. Това смятат и някои регулатори, които са против сделката. Microsoft твърди обратното, че ще работи с всички и не цели да направи игрите ексклузивни, а напротив – иска да развие пазара им и смята, че така ще печели повече.

В опит да докаже намеренията си, Microsoft подписа такова споразумение за 10 години с Nintendo. Отделно сключи партньорства и с услуги за клауд гейминг като Nvidia GeForce Now. Компанията казва, че е предложила и на Sony такава сделка още миналата година. Първоначално Sony отказваше и опонираше на сделката пред регулаторите.

По време на изслушването на Microsoft и Федералната комисия по комуникации (FTC) пред съда, бяха представени имейли, включително и от комуникация с представители на Sony. В тях те казват, че нямат реални притеснения, че PlayStation може да остане без Call of Duty, а цялостно са против сделката.

Друго опасение беше 10 години е кратък период и след това Microsoft може да прекрати достъпа до игрите. Microsoft пък многократно отговаря, че няма смисъл от финансова гледна точка да спре Call of Duty от PlayStation, тъй като играта носи добри приходи. Спенсър е потвърдил и в съда под клетва, че Call of Duty ще остане в PlayStation 5.

Настоящата сделка на Sony с Activision гарантираше, че Call of Duty ще бъде налична до 2027 г. Новото предложение на Microsoft практически увеличава срока поне до 2033 г. или повече, в зависимост от кога сливането влезе в сила. Това зависи най-вече от приключването на спора с FTC, която ще обжалва решението на съда срещу Комисията. Предстои и решение на институциите във Великобритания, които трябва да заявят окончателно дали ще разреши сделката. Официалното решение може да дойде и още тези дни, като Microsoft искаше да приключи сделката до 18-ти юли, но най-вероятно ще се наложи да изчака още малко.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !