Sony подготвя PlayStation 5 Pro, която ще пусне още тази година

Стоян Ненов Последна промяна на 21 февруари 2024 в 10:30 1376 0

Playstation 5

Снимка Sony

PlayStation 5

Sony подготвя обновена версия на PlayStation 5 и най-вероятно ще я пусне на пазара още тази година. Тя може да бъде кръстена PlayStaiton 5 Pro, съобщава CNBC, като се позовава на прогнози от анализатори.

PlayStation 5 беше представена през ноември 2020 г. Конзолата се представяше добре, но вече е на повече от три години и това се отразява на интереса на потребителите. Миналата седмица Sony дори намали прогнозите си за продажбите на PS5 за фискалната година, която приключва на 25-ти март т.г. Японският гигант първоначално прогнозираше 25 млн. продажби за фискалната година, но ревизира прогнозата до 21 млн. броя. Освен това допълни, че очаква плавният спад да продължи и през следващата фискална година.

Това е нормален процес в „живота“ на даден продукт, който се продава дълго време. Затова компаниите често прибягват до обновяване на гамата с нов, подобрен модел. Така тази година се оказва идеална за PS5 Pro. Sony направи същото и с PlayStation 4, като пусна Pro модела около три години след дебюта на оригинала.

„Изглежда има широк консенсус в гейминг индустрията, че Sony наистина подготвя PS5 Pro, който да представи през втората половина на годината. Освен това Sony ще иска разполага с чудесен хардуер, който да е готов за GTA VI, която идва през 2025 г. и ще е сериозен стимул за цялата индустрия“, казва Серкан Тото, изпълнителен директор на Kantan Games.

Миналата година Sony леко обнови PS5, но не предложи особени новости, които биха накарали настоящи притежатели на конзолата да я сменят. Само Pro модел би имал достатъчно подобрения, които да мотивират скок на продажбите. Той при привлякъл и изцяло нови потребители, които също навлизат в света на конзолите.

PS5 Pro може да помогне на Sony да реши и още един важен проблем – маржините в гейминг бизнеса ѝ са много ниски. Миналата седмица ръководството на Sony обяви, че иска да оптимизира продажбите и да обърне внимание именно на начините за увеличаване на печалбите.

PS5 Pro може да помогне за обръщането на тази тенденция. Досега Sony разчиташе на допълнителните аксесоари за конзолата, включително PlayStation Portal. Те обаче не генерират очакваните големи продажби. Така PS5 Pro остава най-логичното и навременно решение, което все още е в арсенала на компанията.

От Omdia прогнозират, че PS5 Pro може да наруши и стара традиция, за да реализира целите за по-високи маржини. А именно с пускането му да не понижи цената на настоящия модел. Това може да е риск от гледна точка на намаляване на продажбите, но ще предложи вариант на Sony да увеличи цената на Pro модела без твърде голямо недоволство.

Засега компанията не е коментирала плановете си. Слуховете за наличието на PS5 Pro обаче се засилват, което обикновено е ясен индикатор, че се подготвя нещо. Очакванията са, че той ще има не просто по-мощен процесор и цялостен хардуер, за да поддържа 8K гейминг. Според някои спекулации, може да бъде добавен и невронен модул, чрез който PS5 Pro да се възползва и от нови функции с изкуствен интелект. Не е задължително те да са налични още с пускането на конзолата, но наличието на чипа ще позволи лесното им добавяне в последствие чрез софтуерни актуализации.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !