Sony подготвя ново поколение на портативната си конзола

Стоян Ненов Последна промяна на 08 април 2023 в 14:09 699 0

PSP Vista

Снимка Aleks Dorohovich/Unsplash

Sony подготвя ново поколение на портативната си конзола

Sony разработва ново поколение на преносима гейминг конзола. Тя ще бъде допълнение към PlayStation 5, съобщава Insider-Gaming. Устройството е с кодово име Q Lite. Това няма да бъде самостоятелна конзола и да е наследник на PSP Vita нито ще използва клауд гейминг услуга подобно на други предложения на пазара. Така то няма да е директен конкурент на Steam Deck.

Q Lite ще използва функцията Remote Play на PlayStation 5. Иначе казано, портативната конзола „най-вероятно“ няма да може да работи като независимо устройство, а потребителят ще трябва да има и PS5 у дома.

Именно домашната конзола ще е източник на игрите за Q Lite. Самата преносима конзола ще изисква постоянна връзка с интернет, за да работи и да стриймва информацията от PlayStation 5 на собственика си. Стриймът ще е адаптивен, т.е. ще променя резолюцията си според качеството на връзката. Максималната поддържана резолюция ще е 1080р с до 60 кад/сек.

Дизайнът на Q Lite все още не е ясен, като Sony успява да го запази в тайна. Източниците на Insider-Gaming твърдят, че първите работещи прототипи на устройството напомнят на контролер за PlayStation 5, но с голям 8-инчов дисплей в средата. Спецификациите му засега също не са известни. Прототипите използват LCD панел, който е сензорен.

Конзолата поддържа познатите функции за обратна връзка чрез мотор за вибрация според случващото се в играта. Освен това има и допълнителни бутони за управление на звука, жак за слушалки и др. Не е ясно с какъв капацитет е батерията и колко време на игра ще позволява.

Липсват и подробности за процесора, както и типа безжична връзка, която ще се поддържа – дали само Wi-Fi или ще има опция и за мобилна мрежа. Изискването за постоянна връзка с Интернет, за да се използва PS5 Remote Play подсказва, че за Q Lite ще е от полза да има и мобилна комуникация. В противен случай потребителят ще може да играе само на места, където има Wi-Fi или да споделя мобилната връзка на своя смартфон, ако разполага с адекватен план.

Според източниците на изданието, има и почти финална версия на Q Lite, която вече в QA фаза, т.е. контрол и тест на качеството. Sony иска да пусне устройството на пазара преди PlayStation 5 Pro и след очаквания допълнителен самостоятелен диск за PS5.

Q Lite ще е част от т.нар. „втора фаза на PS5“, която Sony планира. Тя включва няколко нови устройства, които да допълват конзолата. Сред тях са споменатия самостоятелен твърд диск, както и Project Nomad – безжични слушалки. В тази фаза попада и Project Voyager – безжичният шлем за виртуална реалност.

Всички тези устройства трябва да излязат на пазара в доста кратки времеви периоди помежду си. Sony иска те да са на разположение за PlayStation 5 Pro. А тази нова версия на конзолата е планирана за коледния сезон през 2024 г. Очаквано, Sony не е коментирала темата официално.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !