САЩ блокираха сделката между Microsoft и Activision-Blizzard

Стоян Ненов Последна промяна на 14 юни 2023 в 09:53 209 0

Call of Duty

Снимка Activision

САЩ блокираха сделката между Microsoft и Activision-Blizzard

Американската Федерална комисия по търговия (FTC) обяви, че е подала иск за временно блокиране на придобиването на Activision-Blizzard от Microsoft. Това се случва повече от месец преди крайния срок за подобен ход, пише CNBC.

Според Комисията, ако придобие Activision-Blizzard, Microsoft ще има властта да „задържа или деградира“ гейминг продуктите на компанията, като влияе на цената им и на качеството им, както и да влияе на предложенията на конкурентите или „напълно“ да спира съдържание за тях. FTC се притеснява, че Microsoft може да използва факта, че притежава гейминг гиганта, за да спре достъпа на други компании и платформи до популярни игри и поредици като Call of Duty например.

В иска си FTC посочва още, че ако сливането бъде разрешено преди да приключи административния съдебен процес, „възстановяването на статуквото ще бъде трудно или дори невъзможно“. Комисията иска и предварителна временна забрана преди крайното решение, тъй като „Microsoft и Activision демонстрираха, че могат да консумират сделката по всяко време“.

Това е продължение на опита на FTC да блокира сделката. Той започна през декември 2022 г., като тогава Комисията заведе първата жалба пред собствения си вътрешен административен съдия. Срокът за становища беше до 18-тни юли т.г., а сега изслушването е планирано за 2-ри август. Решението на този съдия може да бъде обжалвано пред самата Комисия, която след това заседава по казуса. Ако отсъди срещу сделката, Microsoft и Activision-Blizzard имат възможност да обжалват пред федерален съд.

Пред CNBC Microsoft коментира, че „приветства възможността“ да представи аргументите си пред федерален съд. Компанията казва, че иска да ускори процеса и смята, че „това ще донесе повече избор и конкуренция на пазара“.

Изпълнителният директор на Activision-Blizzard Боби Котик пък е коментирал в имейл до служителите, като казва почти същото: компанията приветства възможността да се „обсъди планираната трансакция пред федерален съд“. Той допълва, че правният екип на компанията се подготвя за този момент повече от година и е готов да защити сделката.

Придобиването на Activision-Blizzard се оказа голямо административно предизвикателство за Microsoft. ИТ гигантът вече близо година и половина се опитва да убеди регулаторите в големите пазари. През май т.г. постигна важен успех като получи разрешението на Европейския съюз, който каза, че е доволен от поетите ангажименти от страна на Microsoft за следващите 10 години.

Регулаторите във Великобритания обаче не мислят така и все още са против сделката. За сега и там решението не е окончателно, като тепърва предстоят срещи и опити на Microsoft да убеди британските институции, че няма да навреди на конкуренцията и игрите на Activision-Blizzard ще продължат да са достъпни за платформи, различни от Xbox, както досега.

Проблем е и недоволството на някои конкуренти. Макар Microsoft вече да има подписани споразумения с водещи платформи, Sony – собственикът на PlayStation, все още отказва, като според Лулу Ченг Месърви, която е вицепрезидент и главен оперативен директор на Activision-Blizzard, през февруари т.г. изпълнителният директор на Sony Interactive Entertainment Джим Раян е заявил директно, че „не иска нова сделка за Call of Duty, а просто да блокира сливането“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !