Razer също поглежда към облачния гейминг с портативната конзола Edge

Павлин Луканов Последна промяна на 17 октомври 2022 в 17:02 771 0

Razer Edge

Снимка Razer

Razer Edge

Наскоро Logitech и Tencent представиха съвместния си проект, който е под формата на портативна облачна гейминг конзола, която е базирана на Android. Сега и Razer анонсира официално още едно подобно устройство, а именно Razer Edge.

Новото предложение за геймъри включва таблет в комбинация с контролера Kishi V2 Pro. Разчита се на AMOLED екран с диагонал 6.8 инча, резолюция Full HD+ и честота на опресняване до 144Hz. Освен това се поддържа отчитане на докосване 288Hz и има защитно покритие Gorilla Glass.

От компанията си сътрудничат с Qualcomm и Verizon, като в основата на конзолата е разработеният ексклузивно за нея чипсет Snapdragon G3x Gen 1. Той включва осемядрен централен процесор с тактова честота до 3GHz, а за охлаждане е налична активна система с шест отвора. По данни на Razer ранни бенчмарк тестове показват, че платформата постига до три пъти по-високи скорости спрямо типичните мобилни чипове като Snapdragon 720G.

Сред останалите параметри са още батерия с капацитет 5000mAh, 8GB LPDDR5 RAM и 128GB памет за файлове. Добавена е технологията Verizon Adaptive Sound с два високоговорителя, както и два микрофона и уеб камера, която може да се използва при стрийминг. В софтуерно отношение е използвана Android 12, което означава, че можете да се възползвате и от игрите за тази платформа.

Конзолата е обхваната от гейминг контролер, който включва два аналогови стика, както и множество бутони и няколко спусъци. Освен това има 3.5 мм жак за слушалки, както и вибрационен ефект HyperSense. Цялостното тегло е 401 гр., а само таблетът тежи 264 гр. размерите на системата са 260 х 85 х 11 мм.
Поне първоначално новата гейминг система ще е налична само в САЩ. Тя ще включва предварително инсталирани лаунчери за Epic Games, Xbox Cloud Gaming и Nvidia GeForce Now. Освен това ще има и отдалечен достъп за услуги като Steam Link, Moonlight и Parsec.

По отношение на свързаността има два варианта. Единият предлага WiFi 6E, а другият надгражда с 5G. Втората версия ще е ексклузивна за американския телеком Verizon, като поне за него засега няма обявена цена. Иначе основният вариант е с цена 400 долара (малко под 800 лв.). Razer предлага и Founders Edition, която е вариация на Wi-Fi модела, като включва още напълно безжичните слушалки Razer Hammerhead True Wireless (2021).

За сравнение, при конзолата на Logitech е заложено на вградено решение, като контролерът не се отделя от екрана. Устройството използва 7-инчов екран, който е с резолюция Full HD и предлага 450 нита яркост. Разчита се на чипсет Snapdragon 720G в комбинация с 4GB RAM и 64GB памет за файлове, която може да бъде разширена. Както става ясно там хардуерът е доста по-ограничен.

Облачният гейминг изглежда набира скорост, макар и наскоро Google да сложи край на услугата си Stadia. Неприятното в случая е, че и Razer Edge и Logitech G Cloud поне известно време няма да са достъпни в Европа. Все пак остава надеждата, че при евентуален успешен старт в САЩ, това все пак ще стане в даден момент.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !