Nintendo съди създателите емулатора Switch Yuzu за "улесняване на пиратството в колосален мащаб“

Стефан Николов Последна промяна на 28 февруари 2024 в 16:31 858 0

Nintendo Switch

Снимка Alvaro Reyes/Unsplash

Nintendo Switch

Ако някога сте виждали на Steam Deck да играе игра от поредицата "Легенда за Зелда", има голяма вероятност да сте видели емулатора Yuzu в действие. Ето че сега Nintendo заведе съдебно дело срещу разработчиците на Yuzu във федералния съд на САЩ с намерението окончателно да унищожи Yuzu.

В съдебния иск Nintendo твърди, че Yuzu нарушава разпоредбите срещу заобикалянето на закона за авторските права в цифровото хилядолетие (Digital Millennium Copyright Act - DMCA), както и директно обвинява създателите в нарушаване на авторските права. Тя твърди, че емулаторът Yuzu е "предназначен най-вече" за заобикаляне на няколкото нива на криптиране на Nintendo Switch, така че потребителите му да могат да играят защитените с авторски права игри на Nintendo.

Компанията не само иска от съда да забрани на Yuzu да работи чрез перманентна забрана. Тя също така иска да й бъдат отнети имената на домейните, URL адресите, чатовете и присъствието в социалните мрежи. И още да предаде yuzu-emu.org на Nintendo и дори да изземе и унищожи твърдите й дискове, за да помогне за унищожаването на емулатора. И разбира се Nintendo иска и много пари като обезщетение.

Изданието The Verge се пита дали емулаторите не са законни? Ами... и да, и не. Макар че има правен прецедент, който предполага, че е нормално да се направи обратен инженеринг на конзола и да се разработи емулатор, който не използва изходния код на компанията. Само че тези случаи са на около четвърт век или повече. Сега стана много по-сложно, когато говорим за няколко слоя съвременно криптиране и защитени с авторски права BIOS-и, с които Yuzu и другите съвременни емулатори трябва да се справят.

Така например емулаторът Dolphin за Nintendo Wii и GameCube попадна в една много гореща ситуация и се отказа от плана си да бъде представен в Steam. Това се случи, когато стана ясно, че Dolphin се доставя заедно с общия криптиращ ключ за Wii на Nintendo, който помага да се заобиколи защитата на авторските права върху игрите за Wii. (Dolphin твърди, че включването на този ключ е законно.)

Nintendo обаче не претендира, че Yuzu включва подобни ключове. Yuzu използва подхода "bring-your-own-BIOS", като очаква от потребителите или да свалят отнякъде необходимите BIOS-и и ключове от хакнат Nintendo Switch (използвайки вратичка, която Nintendo премахна в по-новите модели), или по-вероятно да свалят пиратски такива. Вместо това Nintendo доста хитро твърди, че Yuzu съзнателно "улеснява пиратството в колосални мащаби".

Nintendo твърди, че Yuzu улеснява това пиратство по безброй начини, включително като предоставя "подробни инструкции" как да "го накарате да работи с незаконни копия на игрите за Nintendo Switch". Нещо повече тази компания тества хиляди официални игри за Nintendo Switch, за да провери тяхната съвместимост с емулатора. След това публикува линкове към уеб сайтове, които помагат на потребителите да "получават и разпространяват prod.keys".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !