Microsoft започва да блокира неоторизирани аксесоари за Xbox

Павлин Луканов Последна промяна на 31 октомври 2023 в 15:38 667 0

Xbox Controller

Снимка Microsoft

Microsoft започва да блокира неоторизирани аксесоари за Xbox

Microsoft предприема мерки по блокиране на неоторизирани контролери за Xbox, а и други аксесоари, като те вече не работят с конзолите. Подобно предупреждение е забелязано от потребители още миналата седмица, като вече при свързване на контролер от друг производител се появява съобщение, че „свързаният аксесоар не е оторизиран“. Засега няма яснота дали от компанията таргетират устройства за имама (cheeting) или искат да принудят производителите да се включат в официалната партньорска програма.

Вече се показва и нова грешка „0x82d60002“, която посочва, че потребителят има две седмици, в които може да използва аксесоара, а след това той ще бъде блокиран за работа с конзолата. След това се появява и друга грешка, „0x82d60003“, посочваща, че трябва да се свържете с производителя на аксесоара, за да получите поддръжка. Очаквано оригиналните контролери не са засегнати.

Незасегнати са и контролери от други производители, които са част от партньорската програма „designed for Xbox“. Често неоторизирани аксесоари могат да добавят различни функционалности като подпомагане при прицелване, намаляване на отката и подобрение при придвижване с мишка и клавиатура. Разбира се Activision, Bungie и Ubisoft се опитват да блокират подобни хардуерни модификации с различни забрани в игрите.

Интересно е да отбележим, че повечето контролери от външни производители са жични, тъй като Microsoft традиционно не лицензира безжичния си протокол. Все пак има и такива предложения. Засега няма официален коментар от компанията, като все пак очакваме да има някакъв анонс в дадено момент.

Основната причина поради, която е възможно да се предприема настоящият ход, поне на повърхността, изглежда е премахването на възможността за получаване на предимства в игрите чрез чийтинг решения и технологии, които са постижими с нелицензирани аксесоари и адаптери. Може обаче да има и други причини, а именно разширяване на лицензионната си програма, която разбира се носи и повече приходи.

При всички положения обаче новината е неприятна за потребителите, тъй като означава, че по-достъпните контролери няма да са съвместими и ще се наложи инвестирането на повече средства за оригинален аксесоар. Има и макар и минимална вероятност Microsoft да се откаже от налагане на забраната, ако е наличен много негативен потребителски отзив. За съжаление обаче това остава по-скоро в сферата на желанията и едва ли ще се стигне до там. Изглежда ако не използвате оригинални и лицензирани аксесоари ще се наложи да преминете към такива.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !