Microsoft започна да продава цифрови лицензи за активирането на Windows 11

OFFNews Последна промяна на 26 юли 2022 в 13:02 2717 0

Windows 11

Снимка Microsoft

Windows 11

Microsoft без какъвто и да било рекламен шум добави покупката на дигитални лицензи за Windows 11 в своя интернет магазин. Повече не е необходимо първоначално да се инсталира Windows 10, а след това да се прави надграждане до най-новата версия на платформата. Но този метод явно е предпочитане, понеже е напълно безплатен. Самата операционна система Windows 11 излезе отдавна, но досега софтуерният гигант не предлагаше цифрови лицензи за нейното директно интегриране. Потребителите можеха да получат Windows 11 като предварително инсталирана в нов компютър или да обновят от 10 до 11. Сега вече могат да се купят съответните лицензи за активиране на версиите Windows 11 Pro и Windows 11 Home. Макар достигането на страницата за купуването им да изисква по-голямо ровене в сайта на Microsoft.

Интернет изданието PCmag.com направи проверка с помощта на цифровия архив Wayback Machine, която показа, че новата опция се е появила още през месец май тази година. Но това явно е станало след 3 май, понеже в скрийншотите от тази дата възможността за закупуването на цифров лиценз не присъства. Интересно е, че технологичните медии не съобщиха никаква информация за тази възможност, което е странно, понеже те отразяват всички промени в екосистемата Windows.

Самата Windows 11 бе официално представена на 5 октомври 2021 г., но досега нямаше възможност да се вземе цифров лиценз за нейното активиране. Но ако посетим сайта на Microsoft ще видим новите опции за закупуването на съответните дигитални лицензи за версиите Windows 11 Pro и Windows 11 Home.

Ценообразуването и на новата операционна система на софтуерния гигант е останало същото: цифровият лиценз за Windows 10 Home на територията на САЩ се предлага за 139 долара, а лицензът за версията Windows 10 Pro струва 199 долара. Съвсем същите са цените на Windows 10 Home и на Windows 10 Pro.

Предлаганите от Microsoft нови опции повдигат много въпроси. Цената на тези цифрови лицензи съвсем не е ниска, но все още всеки може безплатно да се обнови от Windows 10 към Windows 11, може би най-лесно и най-бързо с помощта на Windows Update. Да обърнем внимание, че в официалния сайт на Microsoft може да се види, че Windows 10 ще се поддържа до месец октомври 2025 г. и би трябвало дотогава безплатното обновяване до Windows 11 да бъде все още възможно. А може би софтуерният гигант е решил да въведе някакви промени в това отношение.

Тези опции безспорно ще са удобни за хората, които самостоятелно сглобяват компютри и искат директно да започнат с инсталирана на чисто новата ОС Windows 11, без на системния диск да има остатъци от предишна операционна система и потребителски данни. Навярно доволни ще бъдат и Mac потребителите, които искат да си инсталират новата операционна система на Microsoft във виртуална машина. Това е аудитория, която си заслужава вниманието и която навярно ще предпочете да си купи цифров лиценз за съответната версия на Windows 11.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !