Microsoft призна, че е загубил „конзолните войни“

Стоян Ненов Последна промяна на 24 юни 2023 в 16:35 307 0

Console controllers

Снимка Onur Binay/Unsplash

Microsoft призна, че е загубил „конзолните войни“

Софтуерният гигант Microsoft призна, че е „загубил конзолните войни“. Така се нарича голямата пазарна битка между Xbox, Playstation и Nintendo и коя конзола ще генерира най-много продажби.

В документ, който Microsoft е подала към американската Федерална комисия по търговия (FTC), компанията иска да аргументира защо сделката с Activision Blizzard не трябва да бъде спирана, съобщава IGN. Сливането на стойност 69 млрд. долара е обект на сериозно недоволство от регулаторите в САЩ, които все още не искат да го одобрят.

Макар в продължение на години Microsoft да си дава вид, че има много добри резултати на конзолния пазар и да е сред негов лидер се оказва, че в действителност софтуерният гигант има доста по-различно реално мнение. „Конзолата Xbox редовно е на трето място (от три) след PlayStation и Nintendo. През 2021 г. Xbox имаше пазарен дял от 16%“, казва компанията, като е упоменала и постиженията на конкурентите си, но те са скрити в публичната версия на документите.

По отношение на използвани в момента конзоли, от които се генерират приходи, Xbox има 21% от тях, а останалите компании имат по-голям дял, но отново не е оповестен публично. Microsoft допълва, че затова се налага да „заложи на различна стратегия“. А тя ще бъде генериране на приходи не от продажби на конзоли, а от продажби на игри. Продажбите на конзоли ще останат, но на загуба, което компанията възприема като своеобразна субсидия за геймърите, за да купуват повече игри и аксесоари.

Аргументите на Microsoft са с цел компанията да успокои притесненията на FTC, че сливането с Activision Blizzard ще доведе до твърде голяма концентрация на гейминг пазара. ИТ гигантът се надява да убеди регулатора, че се нуждае от мегасделката, за да бъде солиден конкурент и да задържи третото място, тъй като в противен случай другите две компании може да доминират пазара. Именно FTC е сред основните противници на сделката и иска да я блокира. Комисията вече е подала и искане в съда за временно спиране на сделката докато не приключи пълната проверка.

Ако съдът одобри искането, то сделката ще бъде отложена минимум до 2-ри август т.г., когато ще бъде насрочено изслушване. Споразумението между Microsoft и Activision Blizzard обаче предвижда крайна дата 18-ти юли. Ако дотогава няма сделка, тя ще може да бъде предоговорена или дори развалена. Microsoft не иска това и се надява да ускори процеса максимално.

Сделката вече беше одобрена от Европейската комисия, която обяви, че не очаква да има проблеми на пазара и е доволна от поетите от Microsoft ангажименти за осигуряване на достъп на конкурентните платформи до водещите игри и поредици на Activision Blizzard. Британските и американските регулатори обаче все още са против и в момента именно те може да се окажат и причина за разваляне на сделката.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !