Microsoft има решение за по-бързо одобрение на покупката на Activision

Павлин Луканов Последна промяна на 30 ноември 2022 в 10:46 1652 0

Microsoft Activision-Blizzard Deal

Снимка Microsoft

Microsoft има решение за по-бързо одобрение на покупката на Activision

В началото на годината Microsoft обяви, че купува Activision Blizzard, компанията зад поредици игри като Call of Duty, Warcraft, Diablo и StarCraft. Стойността на сделката беше оценена на 68.7 млрд. долара. Този ход обаче оказва значително влияние върху гейминг сектора и очаквано е обект на регулаторни одобрения от различни държави и институции. Сделката вече беше одобрена в Бразилия, Саудитска Арабия и Сърбия, но предстоят по-важните решения в Европейския Съюз (ЕС), САЩ и Обединеното Кралство.

Сега информация на Reuters сочи, че Microsoft ще предложи решения за компенсации пред антимонополните органи на ЕС. Очаква се това да стане още през идните седмици, като така ще бъдат отстранени формалните възражения срещу придобиването. Информацията на изданието е от запознати източници.

Крайният срок, в който Европейската Комисия трябва да състави списък с опасенията си свързани с конкуренцията в сектора след евентуалното придобиване, е през януари, а окончателното произнасяне по нея е планирано за април. Предлагането на отстъпки преди появата на въпросния документ ще съкрати значително цялостния процес. Освен това, при положителен изход на цялостния процес, това ще помогне на компанията при последващите разглеждания на случая от други регулатори.

Мерките, които Microsoft ще предложи се състоят основно от десетгодишно лицензионно споразумение със Sony. Имено японската компания изразява най-гласно несъгласието си със сделката по придобиване, която според нея ще ограничи конкуренцията. Големият проблем в случая е серията игри Call of Duty, която потенциално може да стане недостъпна за конзолите PlayStation, а това ще е голям удар за Sony. Компанията също е обезпокоена от това, че случващото се може да намали интереса към потенциалната следваща PlayStation 6, понеже геймърите могат да започнат да избират Xbox, която ще им даде достъп до Call of Duty като част от месечен абонамент.

Предстои да видим дали мерките ще бъдат приети като достатъчни от жалбоподателите, а и от антимонополните агенции на САЩ и Обединеното кралство, съответно FTC и CMA. Към момента официалното становище на Microsoft е, че компанията работи с Комисията, за да адресира валидни опасения. Иначе решението на ЕС трябва да бъде взето до 11 април.

Припомняме, че наскоро ръководителят на звеното Xbox на Microsoft Фил Спенсър направи недвусмислено изявление относно бъдещето на играта Call of Duty за различните модели на конзолата PlayStation. В интервю за подкаста Same Brain Фил Спенсър заяви, че Microsoft ще продължи да предоставя игри, включително и Call of Duty, за конзолата PlayStation докато тя съществува. Мениджърът на софтуерния гигант допълни, че Microsoft няма интерес да превръща популярния франчайз Call of Duty в ексклузивно заглавие само и единствено за Xbox и PC.
Ако сделката получи финално одобрение, тя ще представлява най-голямото поглъщане в историята на гейминг индустрията. Така Microsoft ще може да се конкурира по-успешно с други големи играчи в сектора, като Tencent и Sony.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !