Call of Duty ще излиза за PlayStation завинаги или до края на конзолата

Стефан Николов Последна промяна на 01 ноември 2022 в 14:06 1414 0

Call of Duty MOdern Warfare 2 (2022)

Снимка Activision

Call of Duty MOdern Warfare 2 (2022)

Ръководителят на звеното Xbox на Microsoft Фил Спенсър направи най-недвусмисленото изявление относно бъдещето на играта Call of Duty за различните модели на конзолата PlayStation. В интервю за подкаста Same Brain Фил Спенсър заяви, че Microsoft ще продължи да предоставя игри, включително и Call of Duty, за конзолата PlayStation на прекия конкурент Sony. При това завинаги, като уточни, че докато тя изобщо съществува. Мениджърът на софтуерния гигант допълни, че Microsoft няма интерес да превръща популярния франчайз Call of Duty в ексклузивно заглавие само и единствено за Xbox и PC.

"Няма да премахваме Call of Duty от PlayStation. Нашите планове не са такива. Докато PlayStation излиза на пазара, за нея ще има Call of Duty", допълва Спенсър, цитиран от Eurogamer.

Изказването на Спенсър идва в ключов момент. Microsoft в момента се опитва да получи одобрението на редица регулатори по света за мегасделката между компанията и Activision-Blizzard. Sony е основният противник на придобиването, като един от основните ѝ аргументи е възможността на технологичния гигант да направи редица популярни франчайзи ексклузивни за своята конзола Xbox. Като опасенията ѝ са, че това ще лиши нейното устройство PlayStation от ключови заглавия.

Фил Спенсър сравни ситуацията с историята и развитието на Minecraft. "Това е нещо подобно на положението на Minecraft след като го купихме от Mojang. Ние не намалихме, а точно обратното - многократно увеличихме броя на геймърите чрез разширяването броя на платформите, на които може да се играе заглавието“, коментира той .

„Според мен това бе едно много добро решение както за нас, така и за многобройните фенове на тази игра. Същото мисля да направя и с Call of Duty", допълни Спенсър.

Бъдещето на Call of Duty за PlayStation се превърна в твърде спорна тема за регулаторните органи, включително Службата за конкуренция и пазари на Обединеното кралство (CMA), която в момента преразглежда планираното поглъщане на издателя Activision Blizzard от Microsoft, като сделката е за солидната сума от 68 млрд. долара. Разследване в момента тече още в Европейския съюз (ЕС), САЩ и Япония.

Важен въпрос за регулаторите е, че Microsoft може да получи значително конкурентно преимущество, ако включи Call of Duty в своя абонаментен план Game Pass. Ако това стане, софтуерният гигант може да продължи да предлага Call of Duty за PlayStation при типичната първоначална цена от 70 паунда, само че в същото време тя ще е безплатна за геймърите с конзолата Xbox, които вече плащат един от абонаментите на Game Pass. Това може да създаде проблеми. Sony също е обезпокоена от това, че случващото се може да намали интереса към потенциалната следваща PlayStation 6, понеже геймърите могат с много по-голяма вероятност да започнат да избират Xbox, с което ще получат Call of Duty в рамките на своя месечен абонамент.

Но Спенсър е уверен, че регулаторните органи ще одобрят сделката и тя ще бъде затворена както бе планирано - тоест, до месец юни 2023 г.

"Що се отнася до самата конзола Xbox, геймърите, които са инвестирали в нея, ще получат едно страхотно допълнение - това са няколко отлични игри, които ще се появят в Game Pass" - каза още Фил Спенсър, без да спомене конкретно Call of Duty. " Изобщо не става дума за разделяне на потребителите според различните платформи. Просто искаме това да е едно страхотно място, където геймърите могат да търсят, намират и разглеждат всякакви игри".

Засега тези думи нямат юридическа стойност, но публичните изявления на Фил Спенсър при всички случаи имат тежест и могат да нанесат значителни репутационни вреди на Microsoft, ако тези обещания не бъдат спазени. Ето защо тези думи на ръководителя на Xbox трябва да бъдат приети сериозно, понеже те явно показват какви са настроенията в софтуерния гигант като цяло.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !