Google окончателно се сбогува с облачната гейм платформа Stadia

Стоян Ненов Последна промяна на 19 януари 2023 в 17:07 1294 0

Stadia Controller

Снимка Moises Gonzalez/Unsplash

Google окончателно се сбогува с облачната гейм платформа Stadia

Интернет гигантът Google окончателно закри своята геймърска услуга Stadia. Тя трябваше да бъде клауд платформа, чрез която геймърите да играят на игри на различни устройства без значение от техните хардуерни спецификации. Услугата изискваше само интернет връзка и по желание допълнителен Stadia контролер.

Въпреки големите очаквания, платформата така и не спечели потребителите. Миналата година Google обяви, че ще закрие Stadia през януари 2023 г. Това време настъпи и интернет гигантът тази седмица окончателно се сбогува с услугата, съобщи BBC.

Stadia стартира през ноември 2019 г. с амбицията да позволи на геймърите да играят голям брой разнообразни игри без да имат конзола или компютър. Услугата имаше прякор „Netflix за игри“, като трябваше да изгради голям каталог с разнообразни заглавия, които да са достъпни след абонамент.

Платформата предлагаше различни нива на абонамент, които даваха достъп до по-добро качество на резолюцията и екстри. А по-запалените фенове можеше да си купят и специален контролер, за по-голямо удобство и гарантирана съвместимост с всички игри.

Още в самото начало обаче имаше проблеми. Каталогът не отговаряше на очакванията. Игрите бяха малко и далеч от мащабните хитови заглавия, които геймърите искаха. В последствие Stadia се пренасочи повече към мобилни игри и с идеята да популяризира по-семпли, но атрактивни заглавия.

И това обаче не впечатли масовия геймър. В крайна сметка Stadia така и не се доближи до излизане на печалба. Затова, когато започнаха проблемите на световната икономика и всички компании се ориентираха към преразглеждане на бизнесите си, краят на услугата изглеждаше неизбежен. И действително през септември 2022 г. Google обяви, че Stadia си отива, тъй като не е натрупала достатъчно популярност.

Макар повечето фенове на игрите да не обърнаха особено внимание, платформата все пак има своите фенове, които очаквано не бяха доволни. Те се натъжиха най-вече от факта, че със спирането на Stadia, игрите, които са били разработени специално за нея, стават недостъпни.

Част от авторите на такива заглавия вече обявиха, че работят за предлагането на игрите на други платформи. Това ще изисква известни преработки, но не е невъзможно.

Google също направи нужното, за да компенсира феновете. Компанията върна парите на всички потребители, които са си купили Stadia хардуер и няма да иска от тях да върнат купените устройства. Компанията им даде достъп до файловете със запаметен прогрес в игрите, за да могат да си ги изтеглят и използват, ако игрите са достъпни и другаде. Възстанови и парите за предплатените абонаменти и даде последна игра безплатно. Даде им и 3 месеца предварително предупреждение да привършат игрите си.

А накрая притежателите на Stadia контролери получиха и допълнителен Bluetooth ъпдейт. Чрез него те ще могат да използват контролерите и за други устройства, за да играят. Google казва, че ще използва технологиите на Stadia за други услуги и платформи. Компанията не изключва възможността някой ден да се завърне към игрите, но засега това не стои на дневен ред.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !