Българският еспорт милионер MinD_ContRoL: Професионалният гейминг не е за всеки

Александър Александров Последна промяна на 07 юли 2023 в 21:46 275 0

MinD_ContRoL
MinD_ContRoL

Електронните спортове напоследък се развиват с все по-бързи темпове, а мнозина вече знаят, че и България има своя милионер от този атрактивен спорт. Той се нарича Иван ‘MinD_ContRoL’ Иванов, играе в европейския отбор Nigma Galaxy и е една от най-големите световни звезди в играта DotA 2. Колегите от Pixelmedia.bg разговаряха с него за перспективите в тази динамична сфера, обединяваща технологии, развлечения и спорт.

ВЪПРОС: Ти се превръщаш в лице на българския електронен спорт и ролеви модел, който показва, че човек може да гради успешна кариера в тази област. Какво ще посъветваш начинаещите геймъри, които искат да постигнат твоите успехи?

ОТГОВОР: Има много неща по тази тема, но най важните според мен са:

– Професионалният гейминг не е за всеки.

– Трябва да можете и да сте готови да се сработвате с вашите съотборници и тренъор.

– Няма как да сте начинаещ геймър и да станете професионален играч, първо трябва да минете тази фаза като вдигнете нивото на играта.

– Успехът идва от самосебе си, целта ви трябва да не е крайния ви резултат. Крайният резултат е страничен ефект от вашия прогрес и работата която сте свършили (подобряването всеки ден ).

– Да сте готови да жертвате съня си, социалния си живот, дори време с близките си, с цел да се подобрите и да имате предимство срещу другите професионални играчи/отбори.

ВЪПРОС: Ти самият как започна да се занимаваш с видеоигри и кога разбра, че електронните спортове ще бъдат твоя професия?

ОТГОВОР: Видео игрите са ми хоби от пет годишен. Когато приключих с средното си образование започнах да тренирам играта по-сериозно (поне 10 часа на ден). Една година след това разбрах, че имам талант за това, което правя. Преминах през доста български отбори и турнири през ранните ми години в дотата и така натрупах доста опит. В същото време продължавах да тренирам по цял ден. След това бях сигурен, че съм достатъчно добър да стана професионален играч. Само ми остана да се докажа на международно ниво. След това знаете как започва кариерата ми …

ВЪПРОС: Как възприемат близките ти твоя успех и това, че печелиш толкова пари от видеоигри?

ОТГОВОР: В началото бяха шокирани, след време свикнаха.

ВЪПРОС: Какво трябва да стане, за да могат българските гейминг отбори някой ден да станат на нивото на тези от други държави?

ОТГОВОР: Според мен националните отбори почти винаги ще са по-слаби от клубните, поради простата причина, че изборът на играчи е по-ограничен. Това не се отнася само за българските отбори. Но ако сравняваме държави с други, според мен сме на доста добро ниво в CS:GO и DotA.

ВЪПРОС: Какво ти предстои в професионален план? В какви турнири ще участваш в близко бъдеще?

ОТГОВОР: В момента ми предстоят мачове с отбора ми Nigma Galaxy и подготовка за най-големия DotA 2 турнир в света – The International.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !