Увеличава ли се или намалява размерът на Земята?

Offnews Последна промяна на 12 януари 2022 в 15:34 446 0

the Earth

Нашата планета непрекъснато е бомбардирана от космически прах. Освен това, според различните изчисления на учените, на Земята ежедневно падат от 5 до 6 тона метеорити. Това означава че нашата планета непрекъснато получава от космоса най-различни вещества. Но едновременно с това тя губи материя, понеже част от атмосферата непрекъснато изтича в космоса. Възниква закономерният въпрос - ако Земята непрекъснато получава и губи материя, дали нейният размер намалява или се увеличава? Според някои учени на НАСА, в резултат от непрекъснатата загуба на газове Земята през цялото време губи от своята маса. Но този процес е бавен и ние няма как да го забележим, понеже загубите не са чак толкова големи и освен това, те частично се компенсират. Но дали нашата планета след време няма да остане съвсем без атмосфера?

Планетите възникват в резултат от натрупването на космически прах и метеорити - тоест, малките космически обекти постепенно образуват големи, които с с течение на времето придобиват голяма маса. Този процес се нарича акреция. Според Гийом Гроноф, водещ специалист в изследователския център на НАСА, след образуването на нашата планета преди около 4,5 милиарда години, тя в продължение на известно време е продължавала да увеличава своята маса. Тоест, нейната акреция е продължила.

Но веднага след възникването на дадена планета веднага започва друг процес - изпускането на газове извън атмосферата. Това става под въздействието на слънчевата енергия, което е съвсем достатъчно, за да могат молекулите на въздуха да преодолеят земното притегляне и да се отправят в космоса. Засега не може да се каже с голяма точност какво е влиянието на тези процеси на планетата, но съвременните компютърни модели постепенно хвърлят светлина на случващото се.

"Всичко това засега са само предположения, понеже няма как да бъде измерена масата на планетата в реално време. Ние дори нямаме точни данни за масата на Земята, за да можем със сигурност да кажем дали нашата планета се увеличава или намалява" - допълва Гийом Гроноф.

Въпреки това, натрупалата се статистика при наблюдението на метеоритите показва, че всяка година върху нашата планета падат по около 16500 тона космически камъни, а това са приблизително 1,5 Айфелови кули. Но това съвсем не означава, че масата на планетата се увеличава.

Кога ще изчезне атмосферата на Земята

Според сателитни данни, скоростта на изпускането на газове от атмосферата възлиза на около 82700 тона годишно или над 7,5 Айфелови кули. Това означава, че всяка година планетата губи по 66100 тона от своята атмосфера. На пръв поглед числото е много голямо, но в мащабите на една планета това е съвсем малко.

На базата анализа на атмосферното изхвърляне на газове през последните 100 години Гийом Гроноф пресметна, че трябва да изминат около 5 милиарда години, преди Земята изцяло да изгуби своята атмосфера. Но това важи при условие, че тази атмосфера няма да се възобновява. Добре известно е, че атмосферата на нашата планета непрекъснато се допълва с газове поради различни причини - поради нагряване се изпарява океана, естествените процеси и дейността на човека водят до отделяне на парникови газове и т.н. Ако и тези процеси се вземат предвид, то трябва да изминат над 15 трилиона години преди Земята да изгуби своята атмосфера.

Това може да се каже е една добра новина и загубата на атмосферата да не е проблем дори и в най дългосрочна перспектива. Много по-опасна е промяната на нейния състав. Поради различни причини количеството парникови газове непрекъснато се увеличава, а това води до глобалното затопляне на климата. Днес учените са на мнение, че този процес е много по-опасен за здравето на хората в сравнение с COVID-19 пандемията.

Промените в състава на атмосферата са заплаха за човечеството

Ако продължаващият процес на глобално затопляне не бъде напълно спрян, планетата може да се нагрее толкова много, че биологическият живот на нея да бъде невъзможен. Но високата температура не е единствената опасност.

Според събраните към днешен ден данни, през последните 55 години атмосферата е изгубила 4,4% от своя кислород. Сега неговото съдържание в атмосферата е около 16%. Наличието на само 10% кислород във въздуха за дишане е смъртоносно за човека. За съжаление всичко показва, че количеството кислород ще продължи да намалява.

Основните процеси, при които кислородът се унищожава, са изгарянето на въглеводороди и производството на метали. За щастие кислородът все още се възобновява в достатъчни количества. Но учените от Мичиганския университет изчислиха, че към 2100-та година е напълно възможно да изчезне фитопланктонът, който е основен източник на кислород за Земята. Причината е същата - глобалното затопляне. Именно тогава хората ще започнат да усещат сериозен недостатък на кислород.

Ето защо сега е изключително важно този опасен процес да бъде спрян. Днес учените активно работят върху стимулиране размножаването на фитопланктона в океана. Това не само ще увеличи количеството кислород в атмосферата, но и ще намали съдържанието на въглероден диоксид, като по този начин ще се забави глобалното затопляне на климата на Земята.

 

Виж още за:
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !