Tesla разширява възможностите на системата си за автопилот

Павлин Луканов Последна промяна на 25 ноември 2022 в 16:34 1684 0

Tesla autopilot

Снимка Tesla

Tesla разширява възможностите на системата си за автопилот

Следващото предизвикателство пред производителите на автомобили е разработката на достатъчно ефективна система за автопилот. Това обаче е обект на засилени регулации от правителствата, а и следва да се подхожда с голяма доза внимание. Без изненади сред лидерите в тази област е Tesla, като компанията, която популяризира електромобилите, въвежда редица решения за автоматизация на шофирането.

Сега бета версията на системата за изцяло самостоятелно шофиране (Full Self-Driving), която от няколко години постепенно включва повече потребители, вече е налична за всички, които платят за нея. Става дума разбира се за Северна Америка, но има надежди, че в не толкова далечно бъдеще тя ще стане достъпна и в други региони. Анонсът направи самият Главен изпълнителен директор на компанията, Илон Мъск, разбира се в Twitter.

Припомняме, че компанията стартира бета версията през 2020 г. с малък кръг от потребители. Постепенно бройката беше разширена значително и към октомври достигна 160 000 човека, което е добър темп, имайки предвид естеството на въвежданата функционалност. За да се сдобият с възможност да я използват, шофьорите трябваше да постигнат минимален праг на безопасност с вградената функция на Tesla, Safety Score. Освен това е необходимо и преминаването на 100 мили с функционалността Автопилот, за подпомогнато шофиране.

В подготовка обаче на по-обширното въвеждане на Full Self-Driving, тези изисквания бяха облекчени значително. В това число имаше индикации, че достъпът е наличен без каквито и да е ограничения. Сега анонсът на Мъск подсказва, че функционалността вече е налична за всеки и без каквито и да е предварителни изисквания, освен разбира се заплащане за опцията.

Технологията за подпомогнато шофиране е обект на сериозни проверки от регулаторите. В това число Агенцията за безопасност на движението в САЩ (National Highway Traffic Safety Administration) разследва инциденти, при които автомобили на Tesla се блъскат в спрели аварийни превозни средства докато използват опцията за автопилот (Autopilot). Отделно Департаментът по правосъдие изглежда също води разследване срещу компанията. В Калифорния пък има обвинение за това, че Tesla подвежда потребителите относно възможностите на автомобила за автономно придвижване.

Иначе пакетът Full Self-Driving е с цена 15 000 долара (близо 30 000 лв.) при първоначална поръчка или като абонамент за до 199 долара (малко под 400 лв.). По данни на Tesla тази функционалност включва възможност за разпознаване и спиране на светофари и снак STOP. Освен това скоро ще бъде въведена и възможност за завиване в градски условия. Налични са още опцията Autopilot, която настройва скоростта въз основа на тази на околните автомобили, както и автоматично завиване при преминаване между отделни платна при наличие на ясна маркировка.

Има още и Enhanced Autopilot, която може да извежда колата от магистрала към изход, съветва за смяна на платното и автоматично включва мигач. Тук също така влиза и автоматично паркиране, както и изкарване от паркомясто чрез мобилно приложение или ключ. Въпреки всички тези възможности, софтуерът на Tesla е близо само до ниво 2 на автономност, което означава, че системата трябва да се наблюдава активно от шофьора.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !