Sony ще пусне портативната PlayStation Portable още тази година

Стоян Ненов Последна промяна на 24 август 2023 в 18:19 2603 0

PlayStation Portable

Снимка Sony

PlayStation Portable

Sony обяви, че ще пусне на пазара ново гейминг устройство. То се казва PlayStation Portable и ще е налично до края на годината. Цената му ще е 199 долара, допълниха от японския гигант. PlayStation Portable няма да е самостоятелна конзола. Вместо това устройството ще се нуждае от WiFi връзка, за да може да се свърже с интернет и от там с конзолата PlayStation 5, която потребителят трябва да притежава. Така той ще може да продължи да играе игрите от конзолата и на преносимото устройство.

Необходимо е и самата игра да поддържа функцията и да е инсталирана на PlayStation 5, казва Хидеаки Нишино, вицепрезидент на Sony Interactive Entertainment. Той допълва, че трябва да се използва и контролер DualSense.

Самата PlayStation portable също разполага с вграден контролер. Той е разделен на две части, разположен около дисплея. Елементите поддържат адаптивните спусъци с променливо съпротивление при натиск. Така играенето на игрите ще е максимално близо до това при оригиналната конзола. PlayStation Portable ще поддържа и възпроизвеждане на мултимедийни файлове. И те обаче трябва да са налични в PS5 конзолата на потребителя.

На практика PlayStation Portable е своеобразно преносимо копие на конзолата, която потребителят трябва да притежава. Без такава и без постоянна Wi-Fi връзка с интернет, устройството е практически неизползваемо.

Има и друга уловка. То няма да поддържа и бъдещата услуга за клауд стрийминг на PlayStation 5 игри. Така че джаджата е подходяща само за налични игри в самата конзола. Sony казва, че минималната нужна скорост на интернет връзката е 5Mbps, като се препоръчва да е поне 15Mbps за максимално добро изживяване.

IGN са тествали устройството и казват, че то работи добре, като няма осезаема латентност, която да вреди на игрите. Устройството обаче няма Bluetooth, така че не могат да се използват повечето слушалки. Вместо това ще трябва да се използва комплект, който е съвместим с новия стандарт PlayStation Link. Той е дело на Sony и претендира, че ще осигурява lossless качество на звука с минимално времезакъснение. Очаквано, Sony пуска и именно такива слушалки, които се продават отделно от PlayStation Portable, като PlayStation Link ще се предлага и на трети лица, ако искат да предложат поддръжка за своите слушалки.

IGN казва, че за момента батерията на PlayStation Portable още не е напълно готова. Затова не се знае колко време устройството ще може да работи без нужда от презареждане. Според източници на CNET, Sony иска да постигне между 7 и 9 часа.

Засега Sony не коментира и точната дата за излизане в продажба на устройството. Компанията обяви плановете си за него още през май т.г., като сега го представя и като почти готово. Според неофициална информация, Sony има за цел да го пусне на пазара през ноември т.г. То е част от по-голяма стратегия на компанията да изгради екосистема от устройства и аксесоари, които да имат допълваща роля към PlayStation 5. Такива ще са още слушалките, различни контролери, шлем за виртуална реалност и др.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !