Пътна настилка ще зарежда електромобили в движение

Offnews Последна промяна на 26 юли 2021 в 10:17 4925 0

electric car

Концепцията за пътища, които могат да зареждат електрически автомобили в движение, не е нова, но до този момент технологията е била относително скъпа и неефективна. Министерството на транспорта на Индиана обаче обяви, че тества нов тип пътна настилка с вградени магнетизирани частици, която един ден ще може да осигури ефективно и високоскоростно зареждане за електромобили.

Проектът е планирано да се осъществи на три фази. По време на първата фаза ще бъде изследвано как работи магнетизираният цимент, наречен магмент, в лабораторни условия. Едва след това технологията ще бъде изпробвана на малък участък от пътя.

Според създателите, магментът осигурява "рекордна ефективност на безжично предаване" - до 95 процента. Сред останалите предимства на технологията са: възможността да бъде изградена при "стандартни разходи за монтаж на пътно строителство", както и че е "устойчива на вандализъм".

Иновативният бетон ще бъде тестван и при зареждането на тежкотоварни камиони. Ако изпитанията са успешни, захранването им директно от пътя, без никакво замърсяване и на достъпна цена би било пробив в опазването на околната среда.

Все още обаче предстои много работа, за да се докаже, че технологията е добра и работи.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !