Нова технология за разграждащи се във вода платки дава по-чиста алтернатива на този основен компонент

Павлин Луканов Последна промяна на 01 август 2023 в 16:10 332 0

Biodegrading Mouse

Снимка Soluboard

Нова технология за разграждащи се във вода платки дава по-чиста алтернатива на този основен компонент

В последните години много компании полагат усилия за намаляване на негативното си въздействие върху околната среда. Един от сериозните замърсители разбира се е технологичният сектор и то не на последно място заради огромното количество електронен боклук, което се генерира от изведени от производство устройства. често те са доста трудни за рециклиране, а често то дори е невъзможно заради сложността на изработка.

Това включва и платките, които са в основата на повечето електроуреди, като в най-добрия случай техния живот завършва в гигантски шредери. Това разбира се е в случаите, в които те бъдат изхвърлени на обозначени места, а не в общите кофи за боклук, с които отиват в депата за отпадъци. Има и процеси за извличане на определени минерали и материали от тях, след определена обработка, но самите платки не се рециклират.

Това е така, тъй като те са съставени от тъканно фибростъкло и епоксидна смола, които не са особено ценни и затова отиват а боклука. На фона на това обаче има една нова разработка, която дава надежда, че ситуацията може да се промени. Става дума за решение на Jiva Materials наречено Soluboard. Базираната в Обединеното Кралство компанията произвежда печатни платки (PCB) от естествени влакна в нетоксичен полимер, който се разгражда в топла вода. След това остават само целите компоненти, които са запоени на платката, а това прави процеса по тяхното демонтиране по-лесен.

За разграждането е необходимо те да престоят поне 30 минути потопени във вода с температура около 90 градуса по Целзий. Междувременно германският производител на полупроводникови продукти и компоненти за автомобили, Raspberry Pi и промишлено оборудване, Infineon, вече има демонстративни платки използващи технологията Soluboard.

От компанията споделят, че проучват възможността за повторно използване на отделни зарядни устройства в края на жизнения им цикъл. Така ще може да се постигне кръгов процес и ще се намали въглеродния отпечатък на новите продукти и устройства.

Според Infineon чрез замяната на традиционните платки FR-4 със Soluboard ще се постигне намаляване на емисиите с 60% или грубо 10.5 кг на въглероден диоксид и 620 гр на пластмаса за квадратен метър от произведени платки. Имайки предвид, че ежегодно се произвеждат 18 млрд. квадратни метра платки намаленията изглежда могат да са колосални.

Междувременно има и проучване, което сочи, че след разграждане на платката компонентите могат да бъдат възстановени без да има признаци на загуба в производителността им. Това също ще допринесе за намаляване на негативното въздействие, тъй като те ще могат да бъдат използвани повторно в нови продукти. Разбира се престоят още много тестове преди въвеждането на Soluboards в масово производство.

Освен това новата технология поне първоначално може да не е изгодна за производителите. В дългосочен план обаче могат да бъдат реализирани икономии от материали, които да направят въвеждането и оправдано от икономическа гледна точка.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !