Neuralink показа демонстрация как пациент с мозъчен имплант играе онлайн шах

Павлин Луканов Последна промяна на 21 март 2024 в 14:59 535 0

Neuralink

Снимка Neuralink

Neuralink

Neuralink е стартъп на милиардера Илон Мъск, разработващ мозъчни импланти осъществяващи връзка с компютърни системи. През последните месеци бяхме свидетели по-скоро на негативни новини свързани с компанията, включително с нейни противоречиви практики. Тази седмица обаче Neuralink изглежда успява да демонстрира и свой голям успех. Става дума за излъчване на живо на първия пациент с имплантиран чип, който успява да играе онлайн шах чрез мисълта си.

Ноланд Арбо е 29-годишен пациент, който е парализиран под нивото на раменете си. Той е в това състояние след инцидент при гмуркане. В случая по време на демонстрацията виждаме как Арбо успява да играе шах на лаптопа си, движейки курсора чрез устройството Neuralink.
Целта на импланта поначало е да даде възможност на хора да управляват курсор или клавиатура, използвайки само мислите си. Имплантът на Арбо е поставен през януари от компанията и включва възможност за управляване на компютърна мишка чрез мисъл, сподели миналия месец самият Мъск.

По време на излъчването на живо в социалната мрежа X, Арбо споделя, че операцията е била изключително лека. Той добавя, че е бил изписан от болницата буквално на следващия ден. Арбо продължава с това, че на практика се е бил отказал от мисълта, че ще може да играе, визирайки конкретно Civilization VI, а Neuralink отново са му дали тази възможност и то в продължение на осем часа.

Допълвайки той продължава с някои детайли свързани с новата технология, като според него тя не е перфектна и има някои проблеми. Според него предстои още много работа, но технологията все пак вече реално променя живота му.

Междувременно Кип Лудвиг, бивш програмен директор за невронно инженерство в Националния институт за здраве в САЩ, споделя, че показаното от Neuralink не може да се определи като пробив. Според него все още е прекалено рано след имплантирането и има още много какво да се научи както от страна на Neuralink, така и от самия пациент, за да се извлече максимално много информация.

Дори така обаче се отчита положителния ефект в това, че пациентът може да направи връзка с компютър по начин, който преди това не е бил възможен за него. Това може да се определи като добра отправна точка.

Все пак припомняме, че миналия месец се появиха данни за това, че инспектори от FDA (Food and Drug Administration) са открили проблеми във воденето на документация и качествен контрол при експериментите с животни. Сега предстои да видим какви ще са следващите стъпки на компанията.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !