Хеликоптерът "Инджинюъти" извърши исторически полет на Марс

Offnews Последна промяна на 19 април 2021 в 16:22 6734 0

in2-1024x499

Хеликоптерът на Американската космическа агенция NASA - "Инджинюъти" - направи своя първи полет на Марс. Безпилотният летателен апарат е бил във въздуха за по-малко от минута, но това е исторически успех, тъй като представлява първи полет в друг свят.

"Инджинюъти" е излетял вертикално, издигнал се е на три метра височина за около тридесет секунди и след това е кацнал на повърхността на Марс. Това се потвърждава от кадрите, получени на Земята, които предизвикват бурни радостни реакции сред инженерите и диспечерите на полета.

Атмосферата на Червената планета е много тънка - едва 1% от плътността на Земята. Това значително затруднява излитането, поради което перките на "Инджинюъти" се въртят изключително бързо - при над 2500 оборота в минута.

През следващите дни ще има още полети и апаратът ще лети по-високо и по-далеч, тъй като инженерите се стремят да тестват границите на технологията. От NASA се надяват в бъдеще дроновете да бъдат използвани за изследвания на далечни светове.

Мини хеликоптерът, който пристигна на Марс с роувъра "Пърсивиърънс", трябваше да полети преди седмица - на 11 април, след това на 14 април. На 9 април бе установен проблем с роторите и след корекции от Земята пробният полет бе насрочен за днес.

Вижте повече в прикачения видео файл:

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !