Започнаха продажбите на iPhone 14 в България

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 16 септември 2022 в 14:24 2241 1

iPhone 14 в България

Снимка A1 България

iPhone 14 в България

Трите телекома у нас започнаха да продават новите модели смартфони на Apple – iPhone 14. Това се случва само десет дни след официалната премиера на устройствата и за първи път България. Страната ни попадна в т.нар. Tier 1 държави и ще е сред първите, които разполагат с доставки за новите умни телефони. Единствено за момента iPhone 14 Plus е на предварителна поръчка в трите оператора, като бройки от него се очакват на 7 октомври.

Цените съответно са малко по-сложна тема. Те зависят от това дали устройството се взима с абонаментен план или без, както и дали е на лизинг или се плаща на момента. От избраната мобилна тарифа зависи и потенциалната субсидия, която оператора прави. Обикновено с по-скъпите планове се прави по-голяма отстъпка в крайната цена на смартфона. Някои примерни цени от операторите с и без план ще разгледаме малко по-долу.

България следва тенденциите

„А1 България“ изнесе някои интересни данни при представянето на iPhone 14 в страната. Най-масово продаваните устройства от предходната серия е базовия iPhone 13. Купените устройства от този модел съставляват 40% от общите продажби на телекома от октомври миналата до септември тази година. Следващият по дял е iPhone 13 Pro, който съставлява 31%. Двата модела формират 71% от продажбите на миналогодишната серия на Apple в мрежата на „А1 България“. Най-скъпото устройство от серията – iPhone 13 Pro Max сваля процента на продажбите до 18%. В другия край на ценовия спектър е iPhone 13 Mini, който е и с най-слаба реализация от едва 11%. От оператора не споделиха конкретните обеми на продажбите, а само процентни дялове.

Според Александър Колев, директор „Продуктово портфолио и аксесоари“ в „А1 България“, тези резултати следват световните тенденции. Той допълни, че това може би е и причината, тази година Apple да изостави Mini модела. Друг пазарен елемент, който компанията наблюдава и който също се припокрива с глобалното развитие на „ябълковия гигант“ е ръста на продажби на iPhone. В рамките на „А1 България“ той се забелязва от 2021 г., но се очаква да се засили през настоящата с около 20%. Според световните анализатори, причините за отличното представяне на Apple през последната година е масовото преминаване на техните потребители на смартфони с 5G мобилна връзка.

Цените

Както отбелязахме цените зависят от това дали се взима с план или без, както и дали се взима на изплащане или не. Отделните оператори имат различни абонаменти и съответно оферти за устройствата. Затова сравнението между тях е доста трудно. Но като цяло iPhone 14 ще струва по-скъпо тази година, заради липсата на по-евтината Mini версия.

Базовият модел със 128GB RAM може да се намери най-евтино във „Виваком“, като започва от 1539.98 лева при цена в брой с най-скъпия план или 74.98 лева на месец. „Йетел“ и „А1 България“ условията за смартфона са еднакви – 1589.99 лева в брой или 75.99 лева на месец. Тук става дума за най-скъпите им планове, които потребителят трябва да разгледа отделно ако иска да направи максимално информиран избор.

Най-скъпят модел е iPhone 14 Pro Max с 1TB място за съхранение. Отново при избор на най-премиум абонаментен план ситуацията е сходна. „Виваком“ го предлага на цена от 3499.98 лева или 168.98 лева на месец. „А1 България“ и „Йетел“ са сходни с 3549.98 лева, като втората компания го предлага с една стотинка по-скъпо. Месечният лизинг с най-високите абонаменти при двата телекома е 169.99 лева.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

1

Diogen

16.09 2022 в 16:37

Голям шум за 14, както много обективни наблюдатели посочват, поредното устройство на Апъл, изглежда, е доста преекспонирано. Много малко нови неща, а едно от тях дори създава сериозен проблем. 14 има eSim, т.е. няма физическа симкарта, а интегрирана ц електрониката. Точно това може да се окаже сериозен проблеми за устройството при международен роуминг. Философския настроени експерти по мобилните комуникации все по=често отбелязват, че много фактори надделяват против купуването на нов мобилен телефон всяка година. Първо, новите модели много често не са чак толкова нови. И второ, подмяната на устройствата натрупва камари от електроника, която трябва да бъде рециклирана. А това също струва много пари.