Идва ли крахът на криптовалутите и къде бяха регулаторите

Пол Кругман Последна промяна на 17 юли 2022 в 13:14 3952 0

Bitcoin Regulations

Снимка kanchanara/Unsplash

Bitcoin регулации

Пол Кругман отговаря на въпроса, защо чак след краха на криптовалутите Лел Брейнард от Фед иска най-сериозно да бъде преразгледан въпросът за извършване на строга регулация на криптовалутния пазар. Коментарът му е публикуван във вестник New York Times.

Когато Федералният резерв (Фед) говори, той го прави на собствения си регулаторен език. Острите думи и ярките метафори могат лесно да се превърнат в медийно заглавие, което може да окаже силно влияние на пазара и да предизвика сериозна обществена реакция. В подобен случай спасението се търси в сухия технически език и евфемизмите.

Заради навика на Централната банка на САЩ да използва витиевати формулировки, праволинейността на заместник председателя на Фед Лаел Брейнард относно регулациите на криптовалутите, е почти шокираща. Вярно, тя не стига чак толкова далече като известният финансов спекулант Джим Чанос, който неотдавна заяви, че от криптовалутите няма никаква полза, но много се приближи до това мнение.

"За прилагането на твърди регулации в традиционната банкова дейност има сериозни причини. Но криптовалутата, без изобщо са се съобразява с тези правила, създаде една среда, уязвима на типичната банкова паника, Тук дори не говоря за кражбите, проникването и хакерските рансъмуер атаки с цел получаване на откуп, както и прането на пари или финансирането на тероризма", коментира Брейнард.

Да, можем да си помислим, че за изключение на това, всичко е наред. Само че позицията на Брейнард е отдавна известна. Но защо именно сега тя отправя сериозни призиви за още по-твърдо регулиране на криптовалутите?

Цифровите валути се появиха още през 2009 г. и до днес така и не можаха да намерят своето място в реалните банкови транзакции. Да напомним, че опитът на Салвадор да направи биткойна своя национална криптовалута, се оказа съвсем неудачен. При това след като пазарната капитализация на всички криптовалути по време на техния възход достигна до почти 3 трлн. долара, а след това се сринаха до около 1 трлн. долара в момента.

Тук седи и въпроса защо регулаторните органи нищо не направиха, за да обуздаят стейбълкойните, които уж бяха директно обвързани с щатския долар. Те явно бяха подложени на всички рискове на нерегулираната банкова дейност и сега търпят серия от крахове, силно напомнящи на банковите фалити, които всъщност направиха Великата депресия наистина голяма.

Моят отговор е, че въпреки че криптовалутната индустрия не успя да създаде продукти, които масово се използват в икономиката, тя успя да постигне впечатляващи успехи в маркетинга и да създаде имидж на най-съвременен, авангарден и уважаван финансов сектор. Това до голяма степен стана възможно благодарение на поддръжката от страна на най-известните личности и институции.

Изобщо не искам да засягам привържениците на идеята "Да направим Америка отново велика" и на някой доста смущаващи епизоди като например рекламата на криптовалутите от страна на Мат Деймън.

Искам да напомня за цифровите разплащания, които доказаха своята ефективност и своята полезност при транзакциите в реалния свят. В редица магазини е възможно пазаруването с помощта на криптовалута. Всичко това показва, че криптовалутата би трябвало да е нещо сериозно.

Нещата започват да изглеждат по съвсем друг начин, ако поискате да разберете кой всъщност съветва и консултира големите играчи в криптовалутната индустрия. Ще ви кажа. В борда на директорите на Digital Currency Group, един от най-големите играчи на криптоваалутния терен, е включен съпредседателят на попечителския съвет Brookings Institution и може да се похвали с бивш министър на финансите като съветник.

След изграждането на тази аура на всеобщо одобрение, доста малко хора биха повярвали, че царят е гол. Нещо повече – това ще намали броя на хората, които биха подкрепили твърдите мерки на регулаторните органи.

Не е трудно да се досетим, че става дума за пари. Приложенията печелят наистина големи пари, предлагайки на хората да търгуват с дигитални валути с помощта на техните платформи. Има и друго: за да посетите например, онлайн курса по криптовалути на Масачузетския технологичен институт, трябва да платите 3500 долара.

Според мен криптовалутата постепенно се превърна в една постмодерна пирамида. В наши дни, когато рисковете се умножиха и нараснаха твърде много, тя стана твърде голяма, за да може да бъде осъществявана стандартната регулация.

Според Рейнард, сега е настъпил моментът, когато ефективното регулиране на криптовалутите е станало политически възможно. Тя призовава да се възползваме от този момент преди светът на криптовалутите да престане да бъде едно обикновено казино и преди криптовалутите да станат заплаха за финансовата стабилност. Това е един много добър съвет и се надявам, че Фед ще го послуша.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !