Забраната на TikTok в САЩ може да се окаже приложима за почти всички технологии

Стоян Ненов Последна промяна на 10 април 2023 в 09:19 435 0

TikTok China

Снимка Solen Feyissa/Unsplash

Забраната на TikTok в САЩ може да се окаже приложима за почти всички технологии

Социалната мрежа TikTok може да бъде забранена в САЩ, като това е доста голяма тема в страната. Сенатът вече е положил основите за това действие, като миналия месец представи проект за закона RESTRICT. Той обаче може да се окаже проблем за почти цялата ИТ индустрия, съобщава Ars technica.

Законът е подкрепен от двете партии и от Белия дом. Оказва се, че текстовете в него са много общи. Те дори не споменават TikTok конкретно нито собственика ByteDance. Вместо това президентът и секретарят по търговия ще получат доста по-големи правомощия да забранява действително на множество мобилни и настолни приложения и дори други видове технологии, стига да има аргумент, че идват от държави, които са смятани за заплаха на националната сигурност.

Заради много общото си описание, RESTRICT привлече недоволството на множество организации.Те публикуваха отделни позиции, но посланието е сходно. Липсата на ясни дефиниции в закона позволяват на институциите дори да криминализират използването на VPN връзки и да се използват повече методи за проследяване на онлайн активността на американските граждани.

Според Electronic Frontier Foundation (EFF) „има погрешно представяне“ на факти и „пресилени прочити на закона, които са споделяни масово в социалните мрежи и медиите“. Организацията смята, че това е можело да бъде избегнато, ако Конгресът е представил по-ясен закон. EFF не смята, че RESTRICT ще може да се използва за следене, но има множество други опасения.

„Това е всеобхватен закон, чрез който Конгресът абдикира от отговорността си да държи изпълнителната власт отговорна и оставянето на каквито и да е възможности за интерпретация е проблем. Объркващият текст на закона го прави провал“, казва EFF.

Тя дава за пример липсата на ясни граници на закона. Така дори и настоящата администрация да го използва ограничено, някоя от следващите може да има различен прочит.

Законът позволява на Департамента по търговия да налага „смекчаващи мерки“ без никакви ограничения и описание какви може да са те. Има и бегло описание за налагане на наказания, което дава право да се санкционира всеки човек, който „заобикаля“ тези неописани „смекчаващи мерки“, пише още EFF. Според организацията законът може да бъде прочетен по начин, който криминализира популярни практики като VPN за достъп до забранено приложение, инсталиране на програма чрез метод за „страничен достъп“, т.е. не от официален магазин или използване на приложение, което е законно изтеглено от друг източник“, казва EFF.

Законодателите обаче са на различно мнение. „Трябва ни внимателен, базиран на риска подход, който проактивно обръща внимание на източниците на потенциално опасни технологии преди те да навлязат в Америка. Не можем да играем на „сляпа баба“ и да се опитваме да ги настигнем, когато вече са станали масови“, казва сенатор Макс Уорнър, един от вносителите на закона.

EFF се притеснява най-вече от липсата на изисквания в закона за властите да дадат ясни аргументи и да обяснят публично защо са взели дадено решение. Евентуалните дела също няма да могат да се водят публично, тъй като законът е обвързан с националната сигурност.

Според Уорнър и екипа му, гражданите няма от какво да се притесняват. Законът е насочен към компании, а наказанията в него са много високи и не могат да се прилагат за индивидуални потребители.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !