„А1 България“ ще отдели мобилната си мрежа в друга компания

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 16 февруари 2023 в 16:13 18672 0

a1 base station

Снимка A1 България

„А1 България“ ще отдели мобилната си мрежа в друга компания

Телекомът „А1 България“ ще отдели мобилната си мрежа в друга компания, като този процес трябва да бъде завършен в рамките на настоящата 2023 г. Структурната промяна ще обхване всички звена на компанията-майка Telekom Austria Group (TAG) и решението е взето на ниво група. Това са част от новините публикувани във финансовия отчет на австрийската корпорация.

Част от другата информация, която засяга „А1 България“ са нейните добри финансови резултати, които показват ръст по всички показатели. Част от този ефект е постигнат и благодарение на индексацията на всички планове. Това действие предприеха трите телекома за първи път през 2022 г. и сега го повтарят през март. Забелзява се и потенциален отслабващ ефект на инфлацията, но и продължаващото поскъпване на енергийните ресурси

По отношение на мобилната мрежа, TAG решава да отдели цялата тази инфраструктура в отделна компания, която ще бъде изкарана на фондовата борса във Виена. Идеята на австрийския телеком е по този начин да предлага свързаност и на други дружества, като допълнително монетизира инфраструктурата. Концепцията започва да набира популярност в сектора, като например PPF Group, собственикът на „Йеттел“ в България, отдели цялата мрежа под шапката на CETIN.

Конкретно за TAG и „А1 България“ за момента се планира само отделянето на мобилната мрежа. По-конкретно на самите мобилни станции и кулите. Българският телеком разполага с общо 2450 обекта. Повечето от тях или 1 750 са в урбанизирани или населени места, а останалите 700 – са кули разположени на открито. Мобилната мрежа съставлява една пета или 20% от цялата на TAG. Най-много обекти има в Австрия – 5400 или 45% от всички. Докато най-малко са в Северна Македония – едва 500 или 4%.

„А1 България“ постига стабилен растеж по основните си показатели за 2022 г. Приходите на компанията нарастват с 11.5% на годишна база до 640.4 млн. евро. Печалбата преди данъци, лихви и амортизации (EBITDA) също се увеличава с 16.5% до 254.4 млн. евро. Последните две са афектирани частично от придобиването на системния интегратор „СТЕМО“. Специално за приходите – сделката допринася ръст от 7.6% от увеличението.

Сред останалите важни показатели са капиталовите инвестиции, които са основно насочени в модернизация на мрежата – те достигат 108 млн. евро за 2022 г. Средномесечният приход от абонат (ARPU) също нараства и достига 7 евро. Оперативните разходи също се увеличават, като например TAG посочват, че в България тези за ел. енергия скачат с 41% през 2022 г.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !