X блокира търсенето за Тейлър Суифт след появата на фалшиви AI сексуални снимки

Павлин Луканов Последна промяна на 29 януари 2024 в 16:57 484 0

Taylor Swift

Снимка Eva Rinaldi/Flickr CC

X блокира търсенето за Тейлър Суифт след появата на фалшиви AI сексуални снимки

Навлизането на нови решения и технологии за фалшифициране на снимки и видео съдържание, познати като “deep fake” ще има доста негативно въздействие върху много сектори. Доста често фалшивото съдържание е почти неразличимо от истинското, като образите на хора могат много ефективно да бъдат внедрени в нереални ситуации.

Един доста добър пример по отношение на възможните проблеми, които причинява злонамереното използване на подобни решения идва от вече изминалата седмица и е свързано с мега звездата Тейлър Суифт. В неделя стана ясно, че социалната мрежа X, която може да ви е позната и под старото си име Twitter, блокира търсенето от поребители на името Taylor Swift. Това се случва след като в платформата се появиха сексуални снимки на звездата.

При търсене на името на Суифт вече се показва грешка, гласяща, че има проблеми и трябва да опитате отново. От компанията посочват, че това е временна мярка, която е предприета след внимателно обмисляне и с цел да даде приоритет на защитата на потребителите. Припомняме, че Суифт беше определена за Личност на годината на списание Тайм за 2023 г., след зашеметяващия успех на турнето ѝ през годината, както и рекордни нива на стрийминг на песните ѝ.

Дори от Белия дом заявиха, че фалшивите изображения са притеснителни, като заявиха, че платформите за социални мрежи имат отговорност да предотвратяват разпространението на подобна информация. Експерти посочват, че подобен тип изображение засягат много повече жени. Едно от изображенията със Суифт е видяно над 47 млн. пъти преди да бъде премахнато. С налагането на временните ограничения изглежда този неприятен момент ще бъде овладян, но разбира се без систематични решения скоро пак може да има такива случаи.

От поемането на Tiwtter през 2022 г., милиардерът Илон Мъск е критикуван за начина си на управление на платформата, която в последствие той преименува на X. Самият Мъск често публикува противоречиви публикации, а освен това значително ограничи модерацията на съдържание. В резултат на действията му много рекламодатели се отказаха да работят със социалната мрежа.

Според X болшинството от публикациите са със съдържание, което не може да бъде определено като зловредно. Мъск акцентира върху това, че платформата дава възможност за свобода на словото, като това означава, че има и много противоречиви публикации. Именно зад намерението за предоставяне на свобода на словото обаче често сме свидетели на обидни и расистки изяви, които остават видими и могат да доведат дори до насилие.

Към понеделник сутринта X все още блокира търсене на комбинацията Taylor Swift. Най-вероятно това ограничение ще бъде вдигнато след отстраняване на фалшивото съдържание, без да има яснота кога ще стане това.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !