Повечето хора знаят, че Google следи търсенията им, навиците им при гледане в YouTube и активността им в различните услуги на компанията. Проверката на това колко точно информация е съхранила компанията обаче може да се окаже изненадващо разкриваща.
Както установяват от MakeUseOf при проучване на раздела „Моята активност“ (Google My Activity), историята може да обхваща много по-дълъг период, отколкото много потребители предполагат. На едно място може да са запазени данни за дигиталните навици на човек, натрупани в продължение на години.
„Моята активност“ (My Activity) в Google представлява централно табло за преглед на информация, свързана с профила на потребителя. В зависимост от използваните услуги и активираните настройки, то може да включва търсения в Google, уебсайтове, посетени чрез поддържани услуги, гледани видеоклипове в YouTube, взаимодействия с приложения на Google и друга активност. Възможността на Google да съхранява данни за активността в дългосрочен план произтича от взаимосвързаната екосистема на компанията. Всеки път, когато влезете в профил в Google, било то от смартфон, Chromebook или чрез браузър на настолен компютър, действията ви се записват чрез множество различни канали за проследяване.
Историята е подредена по дата и час, което позволява на потребителите да се върнат назад в своя дигитален живот. Търсене, извършено преди години, статия, прочетена в определен период, или видеоклип, гледан късно вечер, може все още да фигурира в записа.
За Google съхраняването на тази информация помага за персонализиране на услугите. Предишни търсения могат да направят бъдещите резултати по-подходящи, а историята на гледанията в YouTube допринася за формирането на препоръки. Данните могат също така да подпомогнат развитието на услугите и мерките за сигурност. Но това удобство има и друга страна: дългосрочният запис на активността може да разкрие интереси, навици и лични вълнения, които потребителите може би не очакват да са били документирани.
Една важна подробност е, че историята на браузъра и активността в профила в Google не са едно и също нещо. Изчистването на историята, съхранена във Firefox, Chrome или друг браузър, не води до изтриване на информацията, която вече е запазена в профила в Google. По същия начин, изключването на една функция за проследяване не означава непременно, че се преустановява всякакъв вид събиране на данни за активността. Google съхранява част от информацията отделно. Например, данните за местоположението може да се появяват в „Хронология“ на Google Maps, докато други видове активност се управляват чрез настройките за активността в профила.
От Google също така отбелязват, че информация може да бъде запазена, когато потребителите използват уебсайтове или приложения на трети страни, които разчитат на услугите на компанията, в зависимост от настройките на потребителите и начина, по който функционират съответните услуги. Режимът за поверително сърфиране също не е универсално решение. От Google предупреждават, че активността все още може да бъде свързана с даден профил, ако потребителят влезе в него, докато използва прозорец в режим „инкогнито“.
Посетете секцията „Моята активност“ и влезте в профила си. Може да разглеждате записи хронологично или да използвате инструментите за търсене и филтриране, за да намерите конкретни дати, продукти или дейности.
За да управлявате какво се събира, отворете секцията „Данни и поверителност“ и прегледайте контролите за активност. В зависимост от настройката може да поставите на пауза бъдещо събиране, да изтриете съществуващи записи или да конфигурирате автоматично изтриване след три, 18 или 36 месеца. Може да прегледате отделни услуги, включително хронологията на Карти и да изисквате допълнителна стъпка за потвърждение, преди някой да може да види пълната ви история на „Моята активност“ на споделено устройство.





Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари