Технологиите зад Световното първенство по футбол в Катар

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 22 ноември 2022 в 13:25 730 0

Мондиал 2022

Снимка FIFA

Технологиите зад Световното първенство по футбол в Катар

Започналият преди дни Мондиал в Катар вече носи различна слава – от споровете за защита на правата на човека, през различните рестрикции, заради местните културни особености, до големите продължения, заради системата VAR. Това не пречи на милиони по света да сядат всеки ден пред телевизорите и да следят мачовете от груповата фаза. Световното първенство по футбол тази година обаче се разписва и с внедряването на голямо количество технологии.

Системата за видеоконтрол (VAR) е само малка част от пъзела. Използват се различни иновации, като умна топка и екипи, специално охлаждане на стадионите, контролирано от алгоритми и същите се използват за прогнозиране на това кой ще стане световен шампион. Последното сме разгледали по-подробно в нашия предходен материал посветен на Мондиал 2022. Сега, ще се спрем на останалите иновации.

Умна топка на световното

Всеки турнир си има собствена топка, като за Световното първенство в Катар тя е дело на германския концерн Adidas. Освен, че топката е по-бърза спрямо предходните модели, тя е и тъпкана със сензори. Тяхната задача е да дават точното ѝ местоположение на терена (или извън него), като предават тези данни 500 пъти в секунда.

Информацията помага на съдиите, да дават почти в реално време дали топката е излязла от рамките на игрището, както и при определянето на засади. Последното е важно, за да може да се определи точният момент на паса и тогава да се сравни разположението на нападателите и защитниците от двата отбора съответно. Умната топка е тествана вече на няколко по-малки турнира, организирани от FIFA и не е повлияла върху представянето на играчите, но е помогнала да се прецизират съдийските решения.

Подобрен VAR

Системата VAR е комбинация между технологии и допълнителни съдии, които помагат на главния съдия, да не пропуска важни елементи на терена или да коригират потенциални грешни решения. В общи линии, допълнителни официални лица разглеждат повторенията на дадена ситуация от различни гледни точки с помощта на мрежа от камери. След което предават решението си или най-добрите кадри на главния съдия, за да реши окончателно.

VAR е критикувана от доста фенове, според които така се накъсва играта и се убиват емоционалните изблици при реализирането на гол. От друга страна, се избягват грешни решения, които главния съдия е пропуснал, докато зрителите по телевизията са видели ясно при повторенията. Сега VAR е подобрен с допълнителни камери с възможност за проследяване на движението. Което в комбинация с умната топка и вградените сензори дават прецизни решения в рамките на секунди. А

Охлаждането на стадионите

Една от големите критики още при избора на Катар за домакин на Световното първенство беше именно климата. Горещите температури наложиха турнирът да бъде изместен от лятото в началото на зимата, когато в Близкия изток термометрите показват по-нормални естествени стойности. Те обаче не са достатъчни за адекватна игра.

Катарците инвестираха много пари в охлаждането на стадионите. Част от иновациите е именно климатичната система на съоръженията. Те имат способността да задават обща температура по трибуните и в помещенията. Но не само, могат да се създават фокус точки, които да охлаждат само местата на които има фенове. Това се прави чрез комбинацията от физическата инфраструктура, сензори и алгоритми. Крайната цел е икономика на енергията необходима за охлаждането на стадиона.

Команден център

Друга ключова иновация, която се практикува от някои от най-богатите футболни клубове е създаването на команден център. Той следи за всичко, което се случва в и около стадиона. Комбинацията от камери, сензори и алгоритми дават картина в реално време, която помага да се взимат светкавични решения.

Системата може да спаси човешки животи, като например да помогне да се избегнат трагедии, като тези в Индонезия, при която загинаха 130 души. Избягването на големи тълпи, отварянето на необходимия брой врати и насочването на зрителите е ключови при по-големи сблъсъци или при аварийни ситуации.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !