AI срещу математическите модели или кой ще вземе Мондиал 2022 г.

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 05 ноември 2022 в 16:09 1399 0

World Cup 2022

Снимка FIFA

AI срещу математическите модели или кой ще вземе Мондиал 2022 г.

Остават броени дни до началото на световното първенство по футбол в Катар. След месец и половина ще коронясаме нов световен шампион в най-популярния спорт по земното кълбо. Няма футболен запалянко, който да се интересува дали любимият му отбор има най-големи шансове за победата. Допреди няколко години опирахме до екзотични методи за предсказване кой ще е шампион. Октоподът Пол получи световна слава през 2010 г., а през 2018 г. царството на животните „естрасенси“ се разширява от лемур до сепия. Сега разчитаме повече на технологиите. Различни системи за изкуствен интелект (AI) вече дадоха своите прогнози и шокиращо или не – те се различават.

От една страна, подобни системи би трябвало да са сравнително неутрални. Те разчитат на математически и статистически модели, като дори има стара програмистка шега, че AI решенията всъщност са малко по-подробни Excel файлове. Затова резултатите ако не идентични, трябва да са поне доста близки. На практика, те зависят от моделите, които са избрани и данните предоставени на системите за анализ.

Основните модели

Основните методи за подобни „прогнози“ са няколко. Първият е добрият-стар статистически такъв. При него се взима историята на мачовете и се определя кой отбор има по-голям шанс за победа при следващия двубой. AI системите I по-голямата изчислителна мощ позволиха да се „симулират“ двубоите и цялото първенство. Това е вторият популярен модел и е предпочитан за възлагане към изкуствения интелект. Правят се по 1000, 5000 или много повече такива симулации, за да се увеличи прецизността на прогнозата.

Методът е познат като „Монте Карло“. През последните години той е основният инструмент за прогнозиране на подобни спортния събития от различни AI системи или суперкомпютри. След като се „изиграят“ мачовете и първенството, да кажем 10 хил. пъти, се определят кои отбори са излезли победители най-много от тях. Съответно – те имат най-големи шансове за трофея. Съответно, това не означава, че те ще са шампиони на 100%.

Третият подход са специално разработените математически модели. Те са любим инструмент на различни консултантски и финансови компании, които се опитват да покажат своите умения за прогнозиране на подобни свързани със статистика области.

Обичайните заподозрени – Франция и Бразилия

Франция и Бразилия са любимци и фаворити на много коментатори и анализатори. В почти всеки Мондиал за последните няколко десетилетия те са почти сигурни първенци и сред букмейкърите. Не винаги обаче, те играят на финала. Според един от най-популярните прогнози от последните месеци – този на The Analyst, именно тези отбори имат най-големи шансове да са на финала. Като „петлите“ най-вероятно ще вземат трофея накрая.

Интересното е, че може да имат най-високи шансове, но като проценти победени мачове са сравнително малко – Франция е с почти 18%, а Бразилия е с малко под 16%. Причината е, че суперкомпютърът, който използва The Analyst е направил „само“ 1000 симулации, което за някои експерти може да е малко. Следващите отбори са Испания и Англия с по 11.53% и 8% съответно на победите. Изненадващо Белгия е поставена на пета позиция като шансове, следвана от някои от другите суперсили във футбола – Нидерландия, Германия и Аржентина.

Математиците обичат Аржентина

За съжаление, от публикуваните за този Мондиал изчисления базирани на моделите Монте Карло са малко, както и симулациите изиграни с тях. Или са реализирани от малко познати ентусиасти. За сметка на това консултантските компании и техните математически прогнози са водещи. Две такива изследвания посочват с най-голям шанс шампион да е Аржентина.
Разликата между тях е в това, кой ще е най-вероятният финалист срещу който ще се изправят „гаучосите“. Според Joachim Klemen това ще е Англия, а BCA Research смята, че Португалия ще има най-голям потенциал. При втория вариант ще имаме за първи и най-вероятно за последен път възможността да видим двете футболни легенди на нашето съвремие – Лионел Меси и Кристиано Роналдо в директен сблъсък за световната титла.

Най-голямата въпросителна на тази прогноза ще бъде на осминафиналите, в който има голям шанс да играят един срещу друг Франция и Аржентина. Инвеститорите дават по-добри прогнози за „гаучосите“, поради „проклятието на шампиона“. Това е явление, в което носителят на купата от предишното първенство разочарова силно в следващото. Франция спечели през 2018 г. в Русия.

Почти всички модели показват нещо интересно – непредсказуемостта на Германия и Сенегал. „Маншафтът“ винаги е бил „скрита лимонка“, която може да избухне още в групите (2018 г.) или да вземе титлата. Сенегал от своя страна е любопитен отбор, върху който алгоритмите и математиците поставят доста фокус.

Кой ще познае тази година – AI или финансовите/математически анализатори? Или може да станем свидетели на поредната „футболна драма“ и изненада. Все още нямаме инструмент с който да познаваме на 100% подобни световни форуми. И може би е по-добре, защото иначе ще се загуби тръпката от спорта.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !