ЕЦБ започва следващата фаза в подготовката за дигитално евро

Стоян Ненов Последна промяна на 19 октомври 2023 в 16:58 599 0

Digital Euro

Снимка Европейска Централна Банка

ЕЦБ започва следващата фаза в подготовката за дигитално евро

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че е взел решение да се премине към следващата фаза в проекта за разработка на дигитално евро. А това означава започване на реалната подготовка за виртуалната валута и изготвяне на окончателните правила и стандарти за нея.

Дигиталното евро започна като проект през октомври 2021 г. Тогава ЕЦБ стартира поредица проучвания и анализи. Те разглеждаха евентуалните видове на валутата, как да бъде разработена и дистрибутирана. След това беше изготвен подробен доклад, който ознаменува края на първата фаза.

Сега този доклад ще стане основата за втората фаза, която започва от 1-ви ноември 2023 г. В него са описани основите цели и изисквания, които дигиталното евро трябва да изпълни. А именно да бъде достъпно за гражданите и бизнеса и да бъде дистрибутирано до тях през контролирани институции, т.е. банките.

ЕЦБ уточнява, че досегашната работа и предстоящата следваща фаза не означават задължително, че дигитално евро ще има. Крайното решение за това ще е на европейските институции, които все още извършват своя законодателен процес. ЕЦБ обаче не чака до последно, тъй като работата по оформянето на критериите и самата разработка на цифровата валута са от значение и за решението на ЕС.

В доклада банката е описала основните изисквания към дигиталното евро. То трябва да е лесно достъпно за всички в еврозоната и да може да се използва офлайн и онлайн. Дигиталното евро трябва да гарантира неприкосновеността на личното пространство на хората, да поддържа моментални разплащания, да може да се използва за лични разплащания между хората, между и с фирми, онлайн, с ПОС терминали и от и до държавни институции. ЕЦБ казва, че в момента няма нито един дигитален платежен инструмент, който да покрива всички тези функции и дигиталното евро ще първото по рода си.

Фазата по подготовка също ще продължи минимум две години. През това време ЕЦБ и експерти ще довършат правилата за дигиталното евро и ще изберат разработчиците, които да изградят платформата и инфраструктурата на цифровата валута. Предвидено е и време за тестове, така че да се гарантира, че системата ще покрива всички изисквания и ще е достатъчно удобна за хората. Ще се обърне внимание и на обратната връзка, която ЕЦБ ще получава през това време.

След като изминат две години, Управителният съвет на ЕЦБ ще реши каква да бъде следващата стъпка. Ако всичко е наред, ще се премине към „павиране на пътя за потенциалната емисия и пускане на дигиталното евро“. Институцията обаче ще обсъжда подобен ход едва след като приключи и законодателната процедура на ЕС. При необходимост, фазата може да бъде удължена, за да се направят нужни подобрения и промени.

„Трябва да подготвим нашата валута за бъдещето“, каза Кристин Лагард, президент на ЕЦБ. „Предвиждаме цифрово евро като дигитална форма на пари в брой, която може да се използва безплатно за всички цифрови плащания и която отговаря на най-високите стандарти за поверителност. Ще съществува заедно с физическите пари, които винаги ще бъдат налични.“

За целта и дигиталното евро ще е налично и за хора без банкови сметки и/или цифрови устройства. Те ще могат да си вземат карта от официална институция, като пощите например, която да зареждат с виртуалната валута. Всеки човек ще може по всяко време да обменя дигитално евро за реални банкноти или обратното, като това ще става на банкоматите.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !