Основателят, генерален директор и собственик на SpaceX Илън Мъск се изказа в своя Туитър акаунт относно непрекъснатото подаване на съдебни искове от страна на конкурентната компания Blue Origin на Джеф Безос, като едновременно с това разкритикува своя упорит и заядлив съперник.

Този път стана дума не за договора на НАСА със SpaceX за създаването на лунната версия на Starship, работата върху който бе временно спряна заради подаденото поредно съдебно дело от страна на Blue Origin. Да напомним, че жалбата на Джеф Безос към сметната палата на САЩ (GAO) не бе одобрена и той заведе съдебен иск във федералният съд по исковете (COFC). Тази организация трябва да се произнесе до 1 ноември тази година и дотогава работата върху лунния проект е прекратена.

Но този път Безос явно разкрива втори фронт в борбата срещу SpaceX, като този път очевидно се е прицелил към глобалния сателитен интернет Starlink. Да напомним, че SpaceX има официално разрешение от федералната комисия на комуникациите на САЩ (FCC) да разположи следващите 2814 сателита от ново поколение на системата Starlink на по-ниска орбита на височина около 550 км, като отклони възраженията на Amazon. Но сега Джеф Безос чрез своята втора компания Amazon се обърна към FCC с поредния протест относно издаденото от американския регулатор разрешения за извеждане в орбита на второто поколение сателити Starlink.

Илън Мъск, както обикновено, реагира в типичния си стил, като каза, че Джеф Безос трябва да се пенсионира, за да може по цял ден да подава искове срещу SpaceX.

Генералният директор на SpaceX не за първи път критикува Джеф Безос в същия стил. Преди седмица той каза, че ако лобизмът и юристите биха могли да изведат нещо в космоса, то сега Джеф Безос вече би стигнал Плутон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *