Илон Мъск се е съгласил да придобие Twitter за 44 млрд. долара, избягвайки делото

Offnews Последна промяна на 04 октомври 2022 в 20:51 1570 1

Elon Musk

Снимка Steve Jurvetson/Flickr CC

Илон Мъск

Милиардерът Илон Мъск се е съгласил да изпълни оригиналните условия на сделката и да купи Twitter за 44 млрд. долара. По този начин, той ще избегне съдебният спор, който е насрочен за втората половина на октомври. Според източници на Bloomberg, ексцентричният предприемач е изпратил писмо до ръководството на социалната мрежа, в което предлага да уважи своята част от сделката. За момента новината не е потвърдена официална от някоя от страните.

Оригиналното предложение на Илон Мъск беше да плати 44 млрд. долара или 54.20 долара за акция за да получи пълен контрол над Twitter. През пролетта той първо придоби малко под 10% дял в социалната мрежа и за известно време беше най-големият акционер в нея. Месец след това, Мъск предложи да я изкупи цялата.

Изненадващо или не, предвид неговия темперамент, милиардерът си смени мнението и постави под въпрос дали Twitter наистина струва толкова. Основната част в спора е съсредоточена върху това колко са истинските и колко са фалшивите (т.нар. ботове) профили в социалната мрежа. Според компанията те са под 5%, докато от екипа на Мъск смятат, че може да са много, много повече. С което той реши да се оттегли от сделката, тъй като социалната мрежа не е предоставила надеждни и пълни данни, както е по договор.

Нормално спорът стигна до съда, като делото е насрочено за 17 октомври. Ако обаче, Мъск е предложил да уважи оригиналната сделка, то тогава ръководството ще оттегли своята жалба. Но ако все пак се състои, тогава адвокатите и експертите от двете страни ще трябва да се опитват да доказват какъв е обхватът на ботовете в Twitter. Което е доста трудна задача и която изисква предоставянето на изключително много вътрешна информация.

Според Bloomberg, екипът на Мъск е бил на мнение, че той е в потенциално неизгодна позиция. В първоначалните разговори, съдията е заемала страната на Twitter. Дори с предоставянето на вътрешна информация, според която ръководството на социалната мрежа е пренебрегвала темата с разпространението на ботовете. Също така е имало съмнения, че ще могат да се представят по-стабилни доказателства в полза на тезата на Мъск. Това било и причината, милиардерът да реши да уважи първоначалната си оферта и да се опита да избегне делото.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

06.10 2022 в 13:21

А какво ще правим с ботовете все пак?

Много ми се иска новото ръководство да ги поразтреби.