Stack Overflow започна да блокира потребителите протестиращи срещу сделката с OpenAI

Стефан Николов Последна промяна на 09 май 2024 в 17:23 1023 0

Stack Overflow започна да блокира потребителите протестиращи срещу сделката с OpenAI

Снимка OpenAI

Stack Overflow започна да блокира потребителите протестиращи срещу сделката с OpenAI

Платформата Stack Overflow започна да блокира потребители, след като те се опитаха да редактират и да изтриват постовете с най-висок рейтинг в знак на протест срещу партньорството с OpenAI. Оказа се, че модераторите на Stack Overflow незабавно възстановяват изтритите постове от подобен тип. Освен това те ограничават достъпа до постовете на авторите, които са решили да променят своите текстове в знак на недоволство от партньорството с OpenAI.

Неотдавнашното обявяване на споразумението за партньорство между OpenAI и Stack Overflow накара някои членове на Stack Exchange общността да се притеснят, че техните данни (отговори, коментари) се използват без разрешение. Такива автори (когато се опитват да изтрият или променят своите публикации) сега с изненада започнаха да откриват, че акаунтите им са блокирани.

На 6 май 2024 г. Stack Overflow и OpenAI обявиха началото на своята съвместна работа. Идеята е ChatGPT да се обучава директно от отговорите на Stack Overflow. Според това споразумение OpenAI ще получи достъп до приложните програмни интерфейси на Stack Overflow, както и до отзивите на разработчиците. От друга страна, системата StackCommerce ще получи препратки в ChatGPT към оригиналните материали и достъп до AI моделите на OpenAI като част от новата си платформа OverflowAI.

Това партньорство обаче разтревожи някои от потребителите на Stack Overflow, тъй като те смятат, че OpenAI няма право да се възползва от техните материали без разрешение.

След обявяването на партньорството немалко потребители пожелаха да изтрият своите отговори, включително тези, които са получили най-много гласове и са станали популярни. Но системата на StackCommerce по принцип не позволява изтриване на постове, ако в тях има отговори на даден въпрос.

Дизайнерът на потребителски интерфейси на Epic Games Бен разкри, че се е опитал да редактира отговорите си с най-висок рейтинг и да ги замени със съобщение, изразяващо протест срещу партньорството с OpenAI. „Stack Overflow не ви позволява да изтривате въпроси, на които е отговорено и за които са дадени множество положителни гласове, защото това би довело до заличаване на знания от общността“, обясни Бен.

„Така че вместо това промених отговорите си с най-висок рейтинг с протестно съобщение. В рамките на един час модераторите върнаха обратно моите първоначални постове и блокираха профила ми за седем дни", споделя Бен.
В имейл, споделен от Бен, модераторите на Stack Overflow обясняват, че потребителите не могат да изтриват постове, защото по този начин вредят на общността като цяло.

„Наскоро сте изтрили или изопачили съдържанието на публикациите си. Моля, имайте предвид, че след като публикувате въпрос или отговор на този сайт, тези публикации стават част от колективните усилия на други хора, които също са допринесли за това съдържание", пишат модераторите на Stack Overflow в имейл до потребителите, които коригират публикациите си.

„Публикациите, които са потенциално полезни за другите, не трябва да бъдат изтривани, освен при извънредни обстоятелства. Дори ако даден пост вече не е полезен за първоначалния автор, тази информация все още е полезна за други потребители, които могат да се сблъскат с подобни проблеми в бъдеще - това е основната философия на Stack Exchange", заявяват модераторите на Stack Overflow.

Изданието The Verge уточнява, че подобно на други платформи, които получават печалба от генерирано от потребителите съдържание, Stack Overflow притежава публикациите на потребителите

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !