Ще завладее ли OpenAI и Холивуд

Павлин Луканов Последна промяна на 25 март 2024 в 17:02 458 0

Sora AI

Снимка OpenAI

Наскоро OpenAI демонстрира възможностите на новия си модел с изкуствен интелект (AI), Sora

Наскоро OpenAI демонстрира възможностите на новия си модел с изкуствен интелект (AI), Sora. Това решение на компанията може да генерира реалистично изглеждащо видео съдържание на база на текстова заявка или дори снимки. Макар при по-внимателно вглеждане да се намират и пропуски на тази технология, потенциалът ѝ е огромен и може да доведе до значителни промени в телевизионната и филмови индустрии.

OpenAI обаче дори не е единствената компания, която разработва решение за генериране на видео на база на текстови заявки, но демонстрациите на компанията бяха наистина впечатляващи. С времето решението ще става все по-добро и едва ли ще има лесно различими пропуски.

Междувременно научаваме, че шефът на OpenAI, Сам Олтман, провежда срещи с високопоставени представители на филмовата индустрия с цел да ги убеди да използват новия генеративен инструмент на компанията. Това не е първият подобен случай, като такива срещи са провеждани и през февруари.

Иначе Sora тепърва очаква публичния си дебют, като за момента достъп до решението имат ограничен кръг потребители, включително актьори и режисьори. От OpenAI споделят, че имат целенасочена стратегия за работа с филмовата индустрия чрез процес на въвеждане на фази на изкуствения интелект.

Разбира се AI е доста чувствителна тема в сектора, като разбра се има спорове относно начините на въвеждане на тези технологии. Припомняме, че миналата година имаше мащабни стачки от страна на сценаристи и актьори. Много хора се страхувате, че технологиите ще заместят работните им позиции.

Междувременно наскоро се прояви ново проучване, което разкрива какво е възможното влияние на генеративния AI върху артистите през идните три години. В него се посочва, че технологиите са предпоставка за мащабен преход от съществуващите техники към новия процес. Това може да доведе до замяна на някои творчески работни позиции, както и консолидиране, което в крайна сметка се изразява в множество съкращения.

Вече не става за хипотетично въздействие на новата технология, а за активен процес, който ще засегне много хора през идните три години. В проучването се говори за около 204 000 позиции, като от тях 118 500 са във филмовата, телевизионна и анимационна индустрии. Това представлява 21.4% от цялата работна сила в индустрията. Допълнително 52 400 позиции ще бъдат засегнати в гейминг индустрията, 13.4% от всичките 390 500 заети в нея.

99% от анкетираните посочват, че планират въвеждането на AI през идните три години. Една четвърт от компаниите пък вече имат приложени програми с генеративен изкуствен интелект, а 15% ще ги приложат след отстраняване на някои проблеми.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !