Забраната на TikTok в САЩ беше гласувана, но социалната мрежа ще остане

Стоян Ненов Последна промяна на 22 април 2024 в 13:29 398 0

TikTok

Снимка Solen Feyissa/Unsplash

Забраната на TikTok в САЩ беше гласувана, но социалната мрежа ще остане

Камарата на представителите на американския Конгрес гласува и прие забрана за TikTok, ако не си смени китайския собственик, съобщава The Verge. Ако ви звучи, познато, това е, защото същото се случи и по-рано тази година.

Законът след това трябваше да мине гласуване и одобрение в горната камара – Сената. Това обаче така и не се случи, след като Сенатът все отлагаше гласуването. В крайна сметка Камарата на представителите измисли нов план, който ще затрудни Сенатът да се „разсейва“.

В събота Камарата гласува закона за забрана на TikTok в пакет с военните помощи за Украйна и Израел и хуманитарните доставки за Газа. Всичките мерки са част от общ проект, който съдържа доста важни за глобалната позиция на САЩ действия. Затова очакванията на долната Камара са, че този път Сенатът няма да има избор освен да гласува по-бързо и то да подкрепи забраната.

И първите индикации показват, че това ще се случи. Предният закон, който беше самостоятелен, изобщо не беше коментиран от председателя на Комисията по търговия на Сената Мариа Кантуел. Тя обаче бързо обяви, че подкрепя новия закон.

Подкрепа има и от други сенатори, включително Грегъри Мийкс, който е в Комисията по външни дела. Той казва, че е бил против предишната версия на закона, тъй като тя е създавала вратички и прецеденти да се използва отвъд TikTok. Новият текст е по-добре прецизиран и насочен към конкретна компания и с по-реалистични срокове.

Дори и да бъде приет, новият закон няма да забрани TikTok в страната веднага. Или дори скоро. Редакциите в текстовете увеличават сроковете за продажба. Сега ByteDance ще има до 1 година, за да намери нов собственик на TikTok, а не само 6 месеца.

И все пак, привържениците на забраната, ще трябва да потърпят още малко. Според календара на Сената, той няма да работи тази седмица заради Пасха. Има възможност за извънредно гласуване, но ще е трудно заради графиците и проблеми с присъствието. Докато в долната Камара законът беше приет с голямо мнозинство – 360 гласа „за“ и 58 „против“, в Сената може да има повече трудности и затова се очаква да се изчака ден, в който може да се осигури максимално присъствие.

Ако бъде приет и от Сената, законът ще бъде изпратен до американския президент Джо Байдън. Неговият подпис е задължителен, за да може законът да влезе сила. Байдън вече обяви, че го подкрепя и ще го подпише, когато стигне до бюрото му.

Темата за забраната на TikTok стана актуална след като компанията беше обвинена от политици, че е риск за националната сигурност на САЩ и може да разкрие данни на американски граждани пред китайските власти. TikTok и ByteDance категорично отричат, че са зависими от което и да е правителство и казват, че действията им го показват. Компанията твърди, че съхранява данните на американските потребители в САЩ. Въпреки това политиците искат от TikTok да бъде разделена от ByteDance или като самостоятелна компания, регистрирана в западна държава, или да бъде купена от западна фирма.

Виж още за:
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !