VR очилата Meta Quest навлизат в училищата

Мария Иванова Последна промяна на 17 април 2024 в 17:42 553 0

Oculus даскало

Снимка Meta

VR очилата Meta Quest навлизат в училищата

Онлайн гигантът Meta обяви пускането на нов образователен продукт, свързан с очилата за виртуална реалност Quest. Продуктът е разработен с цел да улесни учителите, като предостави иновативни методи за обучение и възможности за взаимодействие във виртуална среда.

В публикация в блога на компанията президентът по глобалните въпроси на Meta Ник Клег пише, че новият продукт ще позволи на преподавателите да получат достъп до "специфични за образованието приложения и функции". Това включва инструменти, които ще улеснят управлението на всички Quest устройства в класната стая едновременно.

Meta все още не е оповестила името на своя нов образователен продукт, нито е представила списък с конкретни негови функции. Въпреки това от публикацията на Клег става ясно, че друга основна негова цел е да улесни учениците “да учат и да практикуват нови умения". Той допълва, че продуктът ще им позволи да разглеждат непознати места или да имат преживявания, които може да не са възможни извън виртуалната реалност.

По думите му очилата Quest ще позволят на учениците да се разхождат виртуално из улиците на древен Рим, като по този начин се запознават с историята на града. “Вместо да разказваме на децата какви са били динозаврите, те могат да се разхождат сред тях” - посочва Клег в публикацията си.

Освен това, с помощта на новия образователен продукт на Meta, ще могат да се изграждат виртуални научни лаборатории, снабдени с оборудване, което повечето училища не могат да си позволят. “Класовете могат да ходят на екскурзии до най-добрите музеи, независимо колко далеч са те” - допълва още Клег.

Въпреки че виртуалната реалност вече навлиза в някои учебни заведения, новият продукт на Meta може да не бъде достъпен за всички. Според компанията, той ще се предлага само за училища, в които се обучават ученици на 13 и повече години.

Освен това, продуктът ще бъде достъпен единствено за клиенти на абонамента на Meta за Quest for Business. Припомняме, че онлайн гигантът стартира Quest, насочен към бизнеса, миналата есен. Днес той се предлага с персонализирани приложения и струва 14,99 долара на устройство на месец.

През изминалата година Meta проучваше възможностите за приложение на нейните VR очила в образователната сфера. През септември, 15 университета в САЩ получиха Quest устройства. Очаква се да стане ясно дали други образователни институции ще изразят желание да се присъединят към програмата на компанията.

Подробности за новия ѝ продукт, включително точната му дата на пускане, ще бъдат обявени през следващите месеци.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !