Южнокорейските военни забраняват използването на iPhone поради опасения за киберсигурността

Стефан Николов Последна промяна на 25 април 2024 в 16:56 1105 0

Южнокорейските военни забраняват използването на iPhone поради опасения за киберсигурността

Снимка South Korean Army

Южнокорейските военни забраняват използването на iPhone поради опасения за киберсигурността

Южнокорейските военни възнамеряват да въведат пълна забрана за използването на iPhone на Apple във военните обекти поради опасения от възможно изтичане на поверителна информация чрез гласовите записи. Това пише местното издание The Korea Gerald.

Група високопоставени офицери, пожелали да запазят анонимност, заявиха, че на 11-ти април щабът на военновъздушните сили на страната е публикувал съобщение в интранет сървъра на армията, в което се разпорежда пълна забрана на всякакви устройства, способни да записват глас. Също така, считано от 1-ви юни, се забранява на приложения на трети страни да контролират функциите им. Интересно е, че сред устройствата, които подлежат на забраната, са посочени смартфоните iPhone. Решението за забрана на iPhone в корейската армия е взето на съвместни заседания, проведени от щабовете на армията, флота и военновъздушните сили.

"Невъзможно е да се блокира какъвто и да е вид запис на глас. Не само на официалната комуникация, а и по време на срещи, служебни разговори, служебни съобщения, различните оплаквания и обществени консултации, но и на неофициалната комуникация, като например частните телефонни разговори (в пределите на военните обекти)", се казва в документа.

Забраната ще трябва да обхване всички видове смартфони, смарт часовници и други носими устройства. Но според изтеклата неофициална информация, базираните на Android смартфони, най-вече на Samsung Electronics, ще бъдат изключени от забраната. Същевременно в документа специално се подчертава, че "използването на iPhone ще бъде напълно забранено". Както казахме малко по-горе, забраната влиза в сила от 1-ви юни тази година.

Твърди се, че причината, поради която ще бъдат забранени именно iPhone, а не смартфоните, базирани на Android, като например серията Galaxy на Samsung, е, че iPhone не отговаря напълно на ограниченията, определени от National Defence Mobile Security - военното приложение за управление на мобилни устройства. Когато това приложение за сигурност е активирано, то ограничава някои функции на смартфона, включително камерата, Wi-Fi, модема, USB функциите и микрофона. Apple обаче не позволява на приложенията на трети страни да контролират различните функции на iPhone, с изключение на камерата. Тоест няма как да бъде забранен аудиозаписа с помощта на микрофоните на iPhone-а.

Дискусиите за потенциалната забрана на iPhone започнаха през септември миналата година, когато SK Telecom, водещият телекомуникационен оператор в страната, представи и започна да разпространява безпрецедентна възможност за записване на разговорите чрез iPhone. Това става с помощта на приложението A-Dot. Поначало iPhone на Apple не поддържа функции за записване на телефонните разговори поради опасения за неприкосновеността на личния живот, тъй като в много американски щати, включително Калифорния, записването на гласови разговори без съгласието на отсрещното лице е незаконно.

Но в Корея записването на разговори е законно, само че случаите на злоупотреба, като например нарушаване на неприкосновеността на личния живот, могат да бъдат обект на правни санкции. И още, почти седем от всеки десет души в Корея използват телефоните от фамилията Galaxy.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !