Европейската комисия разследва дали TikTok не е пристрастяващ

Стоян Ненов Последна промяна на 23 април 2024 в 16:50 331 0

TikTok

Снимка Nik/Unsplash

Европейската комисия разследва дали TikTok не е пристрастяващ

Европейската комисия (ЕК) започна разследване на TikTok по силата на Закона за цифровите услуги (DSA), съобщава TechCrunch. Поводът е стартиралата наскоро програма TikTok Lite, която предлага награди на потребителите, ако изпълняват определени задачи в социалната мрежа. Най-вече става дума за гледане на клипове, споделянето им и привличането на още потребители.

ЕК е дала 24 часа срок на собственика на TikTok, китайската компания ByteDance, да предостави документи, които да отговорят на въпроси и притеснения на институциите. Според ЕК компанията вече веднъж е била потърсена от властите да представи оценка на риска за новата услуга, но не е изпратила документа.

TikTok Lite позволява на потребителите да трупат точки за успешно изпълнените задачи. Когато натрупат достатъчно бонуси, хората могат да ги обменят за награди – ваучери за отстъпки и подаръчни карти за различни онлайн магазини. ЕК обаче се притеснява, че тази концепция може да действа пристрастяващо на младите потребители и иска да види оценка на риска и какви мерки предприема компанията.

„Разочаровани сме от това решение. TikTok Lite не е достъпен за лица под 18-годишна възраст и има дневен лимит колко клипове може да се гледат, за да се получават награди. Ще продължим дискусиите с Комисията“, казва говорител на компанията пред TechCrunch.

Според ЕК обаче това не е точно така. В съобщението си, Комисията казва, че според нея липсва механизъм, чрез който TikTok проверява възрастта на потребителите и гарантира, че тя е истинска. ЕК смята, че TikTok не е изготвила нужните документи и има срок до 3-ти май т.г. да ги предостави.

„Безкрайните потоци от кратки и бързи видеа могат да изглеждат забавни, но излагат децата ни на рискове от пристрастяване, тревожност, депресия, хранителни разстройства, краткотрайно задържане на вниманието и др. Първата ни проверка на TikTok за евентуални нарушения на DSA продължава. Междувременно компанията пусна услугата TikTok Lite, която дава финансови възнаграждения за прекарване на повече време пред екраните. Подозираме, че TikTok Lite може да е токсичен и пристрастяващ точно както са и „леките“ цигари. Ако TikTok не представи убедителни доказателства, че функцията е безопасна, а компанията не е направила това досега, сме готови да активираме временните функции за защита на DSA, включително да забраним TikTok Lite временно. Готови сме на всички мерки, за да защитим нашите деца“, казва еврокомисар Тиери Бретон, в чийто ресор попада DSA.

Това е второто разследване срещу социалната мрежа в ЕС. Първото също е по силата на DSA и започна през февруари т.г. То е по повод алгоритмите на социалната мрежа и как подбират съдържанието на базата на личните данни на потребителите. ЕК иска от платформата да даде право на потребителите да забраняват на алгоритмите да използват информацията им, за да подбират препоръчани клипове, както и да забрани персонализирането на реклами за хора на възраст между 13 г. и 17 г.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !