Камери на Wyze позволиха на външни хора да разгледат домовете на потребители

Павлин Луканов Последна промяна на 20 февруари 2024 в 19:34 11559 0

Wyze camera

Снимка Wyze

Камери на Wyze позволиха на външни хора да разгледат домовете на потребители

Преди близо половин година се появиха индикации за това, че уеб камерите на Wyze могат да позволят на външни потребители да гледат през тях, а сега това е реалност, поне частично. Съоснователят на компанията, Дейвид Кросби, потвърди, че поне дузина потребители за кратко са могли да гледат картина от чужди домове.

От компанията разкриха, че са открили проблема, който е показвал малки икони на камери, които не са на съответния потребител и са се появили в раздела Events. Това се е случило след проблем с достъпа до услугата заради AWS, като за несъответствието споделят редица потребители в Reddit. Някои от кадрите дори са от локации с различна часова зона, като дори се получават и известия за събития.

Този път Wyze предприе по-прозрачен подход относно проблема спрямо предходни инциденти. Това включва заявлението, че са отразени 14 такива случая, като се търсят и други. Всички засегнати ще получат известия от компанията с обяснението за случилото се. Проблемът изглежда идва заради претоварването свързано с липсата на достъп до AWS, като не става дума за показване на видео поток, а по-скоро икони със снимки свързани с известия за събития.

Веднага щом е засечен проблемът, съответният раздел е бил блокиран, като е добавен допълнителен слой за верификация за всеки потребители, преди той да има достъп до него. В последствие всички потребители, които са използвали приложението през деня, са били отписани и са ресетнати токените.

Преди две години The Verge разкри, че Wyze са прикрили пропуск в уязвимостта в продължение на три години. От компанията така и не са известили потребителите на v1 камерите, че теоретично хакери могат да добият достъп до видео потока през интернет. За да се отстрани тази опасност са били необходими поправки за сигурността.

Това е и вторият случай, в който грешка на Wyze позволява на външни лица да погледнат към чужди домове. Така може да се говори за системен проблем, което води и до спад в доверието към компанията.

Разбира се предстои да видим как ще бъде разрешена актуалната ситуация, но тя със сигурност е показателна за това, че трябва да имате едно на ум що се касае до използването на уеб камери. Със сигурност в такива ситуации е необходимо да предприемете всички възможни мерки, за да сте сигурни, че някой не надзърта от другата страна. За съжаление когато нещата зависят от доставчика на услугата, никога не можете да сте сигурни на 100%.

Най-вероятно реномето на Wyze ще пострада значително след тази случка, което е възможно да доведе до отлив на потребители и повече проблеми за компанията с пропуснати ползи в бъдеще.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !