„Иновациите“ при новия iPhone са на изчерпване

Стоян Ненов Последна промяна на 02 август 2023 в 12:09 488 0

iphone

Снимка Cup of Couple/Pexels

„Иновациите“ при новия iPhone са на изчерпване

След около месец е очакваният дебют на следващото поколение на най-популярния смартфон в света – Apple iPhone. Очаква се отново да има четири модела, които ще предложат подобрения в почти всички аспекти на устройството.

Въпреки това се създава и усещане, че иновациите при смартфоните, включително iPhone, са на изчерпване, коментира Insider. Причината е, че най-големите очаквани новости в iPhone 15 може да са доста като брой за традиционното за актуализацията на модела, но сами по себе си изобщо не са реални иновации.

Според източници на Марк Гърман от Bloomberg, iPhone 15 ще има познатите четири версии. Стандартният iPhone 15, по-големият iPhone 15 Plus и iPhone 15 Pro и топ версията iPhone 15 Pro Plus.

Телефоните ще са произведени по нова LIPO технология, която позволява стесняване на рамките около дисплея от 2.2мм до 1.5мм. Така размерите на смартфона ще останат същите, но дисплеите ще са малко по-големи. Феновете на марката веднага разпространиха прогнозни рендери на „безрамков iPhone” и възхваляваха иновацията, коментира Insider.

„Помните ли, когато Apple разбутваше пазара с големи иновации вместо дребни модификации в дизайна? Такива бяха премахването на Home бутона, въвеждането на Face ID, аксесоарите MagSafe и др“, коментира Кай Шанг Тео, анализатор на Insider. Той допълва списъка и с iPhone 4, който въведе предната камера за селфита и др. Може да се каже, че именно заради iPhone смартфоните се сбогуваха масово и със стандартния 3.5мм жак за слушалки.

Същевременно, iPhone 15 ще предложи по-тънки рамки, USB-C, дребни подобрения в камерата и вероятно по-лек титаниев корпус поне за топ моделите. Всичко това може да са добре дошли актуализации за iPhone, но от гледна точка на реални иновации, които да променят пазара, са далеч от такива. При това iPhone 15 Pro и Pro Plus ще са тези, които ще получат всички новости. За стандартния iPhone 15 изглежда, че ще има по-малко подобрения. Дори процесорът ще бъде миналогодишният, който се предлагаше в iPhone 14 Pro.

Освен това е редно да се спомене, че Apple нямаше да предложи USB-C, ако не беше задължена заради регулациите на Европейския съюз. От следващата година ще трябва всички нови смартфони да използват стандарт за единно зарядно, като за такъв е избран именно USB-C. Apple е практически единственият производител на смартфони, който използва своя порт Lightning и се налага да го смени с USB-C, за да може да продължи да продава iPhone в ЕС.

Компанията ще бъде принудена да направи и други отстъпления от традиционните си методи. Сред тях е да направи iPhone по-лесен за ремонт, като европейските институции работят и по евентуални правила, които да забранят на производителите да ограничават потребителите да купуват за устройствата си само части, които са направени от официалния производител. Така практически всички по-знакови промени в iPhone ще са по принуда, а не по желание. И отново самите те не са реални иновации. Такива изглежда, че няма, освен ако Apple не е успяла да ги „скрие“ в любимата си фраза: „Още нещо“, с която реално представи iPhone през 2007 г. , но няма индикации, че това е така.

Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !