5 технически характеристики на висококачествените слушалки

Съществуват пет основни технологични характеристики, които дефинират висококачествените слушалки

OFFNews.bg Последна промяна на 19 септември 2022 в 16:44 1684 0

Слушалки

Снимка Unsplash

Слушалки

Един от аксесоарите, без който е трудно да си представим житието и битието на съвременния човек, са слушалките. Тези малки и на пръв поглед леко невзрачни устройства изминаха дълъг път, превръщайки се от изобретение, на което никой, дори създателят му, не е възлагал особено големи надежди, до неизменна част от работния и личния живот на милениалите и поколение Z.

Както обаче трябва да знаем в технически аспект за нашите толкова любими и почти незаменими в ежедневието слушалки? Как да изберем подходящите сред хилядите модели, достъпни във физическите магазини и онлайн платформите като Digital Box?
Съществуват пет основни технологични характеристики, които дефинират висококачествените слушалки и ги разделят категорично от всички останали модели.

Драйвери

Драйверите са най-важният технически аспект на слушалките, който определя равнището на качеството на звука. Те се грижат за трансформирането на електрически аудио сигнал в аудио вълни, подходящи за ухото на слушателя. Традиционно са конструирани като електромагнити с проводник, намотка и мембрана. Електрическите сигнали предизвикват трептения в мембраната, които са причина за появата на вълните, възпроизвеждащи се като разбираем звук.

Ключов показател за драйверите е диаметърът им, измерван в милиметри - колкото по-голям е той, за толкова по-добър се счита звукът, произведен от слушалките.

Чувствителност (налягане в човешкото ухо)

В идеалния случай, слушалките се произвеждат с оптимално ниво на чувствителност. Този термин въплъщава способността им да улавят звук дори и при най-малката промяна в неговата сила или честота, както и ефективността, с която електрическият сигнал, предизвикан от това явление, се трансформира в аудио вълна. Измерва се чрез остойностяване на промяната на налягането в човешкото ухо, предизвикана от промяната в звука, или иначе казано в децибели за миливат (dB/mW).

Чувствителността на слушалките е важна, защото позволява на човешкото ухо да чува добре и ясно звука, без да се налага да бъде увеличавана силата ми до нездравословни за организма равнища.

Импеданс (електрическо съпротивление)

Както вече казахме, слушалките функционират на принципа на електромагнетизма, следователно влияние им оказват и чисто електрически явления като импеданса (съпротивлението), които също имат отношение към качеството на възпроизвеждане. Колкото по-висока е стойността на импеданса, измерван в омове, толкова по-голямо е електрическото съпротивление на проводника, по което минава сигнала, следователно ще е необходима по-висока мощност, за да се захрани устройство. Казано накратко, по-малкият импеданс води до преминаване на повече ток, което причинява смущения в сигнала.

Честотна характеристика

Под честотна характеристика разбираме спектъра на вълните, които дадени слушалки могат да възпроизведат. Измерва се в херцове (Hz), като най-високата стойност на показателя съответства на честотата, асоциирана със способността за по-високи ноти, а най-ниската - с т.нар. “бас”. Честотният спектър на повечето слушалки е синхронизиран с този на човешкото ухо: от 20 до 20,000 Hz.

Показателят е важен за слушателите с деликатно възприятие към музиката, особено за професионалистите. Ако обичате да слушате парчета с повече бас, насочете се към модели, които поддържат ниски честоти, и обратно, за да се насладите максимално на любимите си парчета.

Общо хармонично изкривяване (THD) и шум

Общото хармонично изкривяване е показател, който измерва разликата между входящия и изходящия аудио сигнал в системата, докато шумът е свързан с фактори на външната среда, които могат да повлияят негативно на преживяването ни. Качествените слушалки имат предвидени функционалности, които да сведат до минимум дискомфорта от подобни явления, и ни оставят да се потопим на спокойствие в звуковата атмосфера.

Параметрите по отношение на шума, които са релевантни към слушалките, са възможността за изолация на шума и цялостното му канселиране. И докато с изолация се означава способността на слушалките да ограничават влиянието на външната среда, то канселирането е доста по-технично. Стандартно, функционалността улавя звук, създава обратна вълна и я връща в слушалките чрез вградени микрофони и DSP микрочип, с което неутрализира нейното влияние.

Виж още за:
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !