CES 2023: AMD атакува конкуренцията с нови чипове

Стоян Ненов Последна промяна на 06 януари 2023 в 10:26 1499 0

AMD Ryzen

Снимка AMD

AMD Ryzen

AMD също е сред участниците на изложението CES 2023 в Лас Вегас, като компанията използва събитието, за да представи множество нови чипове. С тях тя иска да затвърди позициите си пред конкуренцията.

Внимание привличат шест нови процесора Zen 4 Ryzen 7000. Те са с новата платформа AM5. Сред тях са и три можела Ryzen 7000X3D, които използват технологията 3D V-Cache на AMD. Чрез нея чиповете достигат пикова тактова честота от 5.7GHz. С такава мощ се очаква това да са едни от най-мощните геймърски процесори на пазара, когато излязат в продажба през февруари 2023 г.

Цените на X3D чиповете ще са доста високи. Макар и AMD да не ги е обявила официално, се очаква да са над 400 долара за бройка. Най-евтината версия е Ryzen7 5800X3D, която ще струва 358 долара и предлага8 ядра. Флагманските версии – Ryzen 7 7800X3D и Ryzen 9 7950X3D са с необявени цени. Първият чип ще предлага също 8 ядра, но вторият – 16. Всички са с двойно повече нишки спрямо ядрата си, което обещава още по-голяма мощ.

AMD обяви и три стандартни процесора в серията Ryzen 7000. Най-евтиният ще е Ryzen 5 7600, който ще предлага 6 ядра и 12 нишки, като ще е на цена от 229 долара. Топ версията ще е Ryzen 9 7900 с цена от 429 долара, срещу които потребителят получава процесор с 12 ядра и 24 нишки и 5.3GHz пикова мощност.

Специално внимание за лаптопите

AMD представи и нова серия процесори за лаптопи, които за пръв път предлагат някои ключови технологии. Сред тях са чипове с 5nm технология Dragon Range, които са с архитектурата Zen 4.

Освен това AMD представи и новата серия Phoenix, което е произведена по 4nm технология. Тя също използва архитектурата Zen 4, като е комбинирана заедно с графичния модул RDNA 3. Тя идва в комплект с първия Ryzen AI Engine, който е изграден на архитектурата XDNA.

Топ версията ще е Ryzen 9 7940HS с 8 ядра, 16 нишки и 4GHz базова честота. Той има 40MB кеш памет и предлага споменатите графични модули и изкуствен интелект, който му позволява да се адаптира към различни ситуации и да се преконфигурира бързо според задачите. AMD казва, че Ryzen AI Engine може да се препрограмира напълно, но за целта ще трябва и софтуерът, който го използва, да е съвместим.

Някои ограничения

Все още няма много програми, които да могат да се възползват от пълните способности на хардуера, но това скоро ще се промени. AMD казва, че ще предложи и API компонент, чрез който да улесни преработката на приложенията. Освен това компанията работи заедно с Microsoft, за да внедри съвместимостта и в Windows. Първите ползи от това ще са налични скоро и ще са във формата на система за проследяване на очите през камерата на лаптопа. Тези процесори се очакват на пазара още през март т.г.

Компанията също така вече има и готова пътна карта за развитието на XDNA в бъдеще. Тя вече включва XDNA 2 и XDNA 3, като очаква сравнително голям интерес от бранша към тази технология. А с това тя прогнозира и навлизането ѝ в повече сфери, включително за гейминг, подобрение на киберсигурността, системи, които да анализират и предвиждат различни ситуации, подобряване на съвместната работа от разстояние и адаптивни компютърни интерфейси, които „предусещат“ действията на потребителя.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !