5G мрежата на „Виваком“ вече покрива 77% от населението на България

Юлиян Арнаудов Последна промяна на 29 октомври 2022 в 12:44 2115 0

Vivacom Office Building

Снимка Виваком

5G мрежата на „Виваком“ вече покрива 77% от населението на България

5G мрежата на „Виваком“ вече има покритие в над 1100 населени места и курортни региона, което е близо 77% от населението на страната. В резултат на планираното разрастване вече над 5.3 млн. души в България имат достъп до новия тип връзка. Новата технология осигурява високоскоростен мобилен интернет с минимално забавяне при пренос на данни, по-голям капацитет за повече едновременно свързани устройства и редица други предимства.

„Ще продължим с мащабните инвестиции за развитие на мобилната ни мрежа, за да продължим да предлагаме едни от най-модерните, висококачествени и иновативни продукти и услуги, базирани на най-съвременните технологии, на нашите клиенти“, каза Николай Андреев, главен изпълнителен директор на „Виваком“. Той допълни, че голяма част от резултатите са постигнати в рамките на половин година, както и подчерта значението за обновените абонаментни планове Unlimited.

„Инвестираме усилено не само в подобряване на покритието, но и в увеличаване на капацитета и скоростта на мрежата. В населените места с население над 5000 души добавихме допълнителен капацитет за достигане на още по-високи скорости - до 2.6Gbps “, коментира Николай Гаврилов, главен технически директор на „Виваком“.

„Виваком“ даде старт на първата търговска 5G мрежа през септември 2020 г. във всички 27 областни градове в страната. Година по-късно, през август 2021 г., телекомът обяви най-голямата 5G мрежа в България – с достъп до възможностите на технологията в над 200 населени места и курорта в страната.

Телекомът постигна бързите резултати донякъде покрай използването на DSS технологията. Тя позволява да се постига долната граница на 5G връзка чрез съществуващата 4.5G мобилна мрежа и честоти. Този подход развива силно и „Йетел“. Техните данни за покритието на 5G мрежата им са от последния им доклад за устойчиво развитие и обхващат само периода от 2021 г. В него те посочват, че са модернизирали 1000 базови станции и осигуряват покритие на населението от 49%.

От пролетта на 2021 г. трите телекома получиха ленти във важния за новото поколение връзка спектър от 3.6GHz. Това им позволява да разгръщат 5G мрежата и чрез модернизация на самите базови станции. Физическата модернизация беше предпочетен като основен подход от страна на „А1 България“. Така, компанията почти не разчита на DSS, което позволява по-добро качество на 5G мрежата, но по-слабо покритие. „А1 България“ обяви в средата на октомври, че е пуснала самостоятелна мрежа от пето поколение (т.нар. SA). Което включва пълна модернизация на опорната мрежа.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !