YouTube тества идея потребители да добавят контекст за клиповете

Стоян Ненов Последна промяна на 20 юни 2024 в 17:10 559 0

YouTube тества идея потребители да добавят контекст за клиповете

Снимка CardMapr.nl/Unsplash

YouTube тества идея потребители да добавят контекст за клиповете

YouTube започва тестове с нова експериментална функция, която се казва просто „бележки“, съобщава TechCrunch. Всъщност идеята е с доста по-голямо значение от водене на бележки в клиповете.

Notes реално ще позволява на потребителите да добавят повече информация и контекст за видеоклиповете, например да оспорват и/или коригират твърдения и факти. Функцията ще е сходна с тази на Community Notes на X – потребителите на социалната мрежа на Илон Мъск също могат да коригират твърденията във всички публикации и клипове на платформата.

YouTube потвърждава пред TechCrunch, че действително има такъв проект и започва неговото тестване. Потребителите ще могат да пишат бележки, които уточняват например, че дадена песен или видео е пародия или че събития, които се представят за актуални, всъщност са стари записи. Компанията не коментира какво я е мотивирало да направи такава функция, но тестовете ѝ започват малко преди развихрянето на предизборните кампании за президентските избори в САЩ. Това е знак, че видео платформата иска да намали дезинформацията, коментира Tech Crunch.

Самата YouTube не коментира чак такива подробности. Вместо това компанията казва, че тестовете са във формата на пилотна програма, която тръгва първо в САЩ и само на английски. Платформата уточнява, че очаква да има грешки по време на тестовете, така че може да има бележки, които не отговарят на дадения клип или пък също да подвеждат. Именно затова е тестът, който ще помогне и на YouTube да се „научи“ как да управлява и модерира бележките, като ще очаква обратна връзка както от зрителите, така и от собствениците на клипове, чието съдържание е получило бележка.

YouTube ще избере произволно малък брой хора, които ще бъдат поканени да пишат бележки. Потребителите ще трябва да отговарят на няколко условия, като основното е да имат активен канал в YouTube, който е с добра репутация, т.е. без наказания. Бележките ще станат видими за всички потребители постепенно през следващите седмици. През това време и независими проверяващи ще преглеждат бележките и ще оценяват тяхната коректност и полезност. YouTube ще използва информацията, за да обучава алгоритмите, които в последствие ще поемат по-голямата част от работата по проверка на бележките.

По време на тестовете, независимите проверяващи ще виждат бележките първи. Ако те преценят, че дадената бележка е полезна, тогава тя ще става видима за всички потребители. След това самите потребители също ще могат да оценяват бележките, като има три опции: полезна, донякъде полезна или не е полезна. Съответно ще трябва да се аргументират накратко и защо мислят така. Например: „бележката цитира доверени източници“ или пък „няма достатъчно аргументация“.

След това алгоритъм ще анализира всичко и ще опознава и оценява бележките и процеса, по който са били публикувани, както и какви отзиви са получили. На базата на тази информация ще преценява дали да покаже дадената бележка на повече потребители или не. Самите потребители също ще имат рейтинг. Ако те са активи и често са подкрепяли бележки, които са полезни, мнението им ще се взима предвид. Например, когато значим брой подобни потребители маркират дадена бележка като полезна, това ще увеличава вероятността тя да бъде показана масово за всички.

YouTube не казва колко време ще продължат тестовете. Очаква се да са нужни поне няколко месеца. След това компанията ще прецени дали и как да направи функцията достъпна за всички.

Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !